Artikelen

Zelf-ontleding

Werken aan de Ruwe Steen betekent dat je er brokken afhakt en dat je dus dieper in de steen binnendringt. Je ‘essentie’ zit hem dan ook niet in allerlei oppervlakkigheden.

Een vrijmetselaar mag nooit het excuus gebruiken “zo ben ik nou eenmaal”. Wie je bent, daar ben je naar op zoek. Ken Uzelve! De Kubieke Steen zit diep in de Ruwe Steen verborgen. En deze essentiële kubiek is onveranderlijk en tijdloos.

Vreemd dat vrijmetselaren zeggen dat het Heilig Woord gegraveerd staat op een driehoek van zuiver goud. Als het een kubiek van zuiver goud was geweest dan was dit een mooie verwijzing geweest naar waar de vrijmetselaar het geheim van de vrijmetselarij kan ontdekken.

 

5 reacties op “Zelf-ontleding

 1. Avatar

  De driehoek van Zuiver Goud lag op een bepaalde plek en dat is volgens mij meer essentieel dan wát er precies van zuiver goud is. Diep verscholen in ons vinden we misschien wat we zoeken.

 2. Avatar

  Misschien heb je al wel een gedeelte van je kubiek blootgelegd. Misschien kun je daarom wel zeggen dat je “nu eenmaal zo bent”. Misschien zoek je wel naar de rest maar ken je net dat gedeelte al wel. Misschien…….
  Je mag nooit… klinkt wel erg dogmatisch.

  1. Avatar

   Ik ben op grond van mijn ervaringen wel mijn ruwe steen, maar niet de kubieke steen die daaruit te voorschijn komt. Die kubieke steen bleek de bron, waaruit ik voortkwam.

   N.m.m. zijn het heilig woord en de gouden driehoek onlosmakelijk één.
   De gouden driehoek en de zuivere kubiek zijn voor mij elkaars pendant. Ze horen bij elkaar.

 3. Avatar

  Wat ik zo mooi vind in de rijke symboliek van de vrijmetselarij is de subtiele verwijzing naar de bron van de ruwe steen. Deze wordt namelijk door de Kandidaat meegenomen uit de Steengroeve. De steen is dus niet de kandidaat. Hij draagt hem alleen mee en dient deze te bewerken. De Steengroeve is de plek waar alle stenen bestemd voor de Tempel vandaan komen.
  De steen is dus iets dat tegelijk van buiten onszelf komt, maar tegelijk onze diepste essentie is. Anders gezegd, diep in ons zit een stukje van de grotere Bron waar alles vandaan komt. En doordat we allemaal een onbewerkte steen uit de Steengroeve met ons meedragen zijn we Broeders en Zusters van elkaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Don`t copy text!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang gratis een mystiek e-boek

Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief. Dan blijf je niet alleen gemakkelijk op de hoogte van interessante artikelen, nieuwe cursussen en leuke acties, maar ontvang je ook tijdelijk het exclusieve mystieke ebook 'De Tempel der Mensheid'.