Artikelen

Wat maakt iemand geschikt voor de vrijmetselarij

Wat maakt iemand geschikt voor de vrijmetselarij 1

Iemand kan geïnteresseerd raken in de vrijmetselarij omdat hij (of zij) hoort dat de vrijmetselarij “goede mensen beter maakt.” Een belangstellende zou kunnen denken: “Ik ben inderdaad al best een goed mens, dus geschikt om lid te worden.” Dat zou een foute gedachte zijn. Een betere gedachte zou zijn: “Zo’n goed mens zou ik best willen worden. Mogelijk kan de vrijmetselarij en de broeders (of zusters) me hierbij ondersteunen.”

De eerste les in de vrijmetselarij is die van nederigheid. Een vereiste om lid te kunnen worden, is immers het geloof in een Hoog Beginsel. Dat iemand gelooft in hogere idealen. Dit geloof, indien het oprecht en gemeend is, betekent dat een vrijmetselaar accepteert dat hij of zij niet de zon is waar de rest van de wereld omheen draait. Er iets hogers, of groters, waar de vrijmetselaar rekening mee dient te houden.

Verantwoordelijkheden

De volgorde van de verantwoordelijkheden die een vrijmetselaar heeft zijn:

 1. Aan het Hoog Beginsel.
 2. Aan familie en dierbaren
 3. Aan ambacht/werk
 4. Aan de broeders en zusters.
 5. Aan de vrijmetselarij

De eerste verantwoordelijkheid is richting het Hoog Beginsel. Dit is immers een beginsel en ook nog eens je hoogste, en dient daarom als eerste beschouwd te worden in alles wat je in overweging neemt. Indien je dit niet op de eerste plaats zet dan is het geen Hoog Beginsel maar alleen een gerieflijke mening.

Ten tweede naar je familie en dierbaren. Dit zijn alle mensen die afhankelijk zijn van jou voor hun welzijn.

Ten derde aan je werk. Je dient zorg te dragen dat je inkomsten genereert waarmee je jezelf en je dierbaren kan onderhouden. Een vrijmetselaar leeft, wanneer het in zijn of haar vermogen ligt, niet op kosten van de maatschappij.

Ten vierde aan de broeders en zusters, omdat je broeders en zusters bereid zijn om een ​​vriendelijke behulpzame hand uit te steken zonder tegenprestatie te verwachten, en bereid zijn om je door de duisternis naar het licht te leiden.

Ten vijfde aan de vrijmetselarij, omdat deze het gemeenschappelijke cement is die de broederschap als geheel verbindt en je de ritualen en werktuigen biedt waarmee je aan het werk kan gaan.

Innerlijke grootheid

Een persoon die vrijmetselaar wil worden, moet niet trots op zichzelf zijn. Wanneer je door de poorten de werkplaats van de loge inloopt, heb je niks om trots op te zijn, behalve je innerlijke grootheid. Alleen deze is de maatstaf om de waarde van een mens te bepalen. En je broeders en zusters zullen je deze maatstaf voorhouden. Het ontwikkelen van innerlijke grootheid zorgt er automatisch voor dat je minder trots en meer nederig wordt.

Word geen lid van een loge wanneer je denkt dat jij het allemaal al weet en dat je dit dolgraag aan je broeders en zusters wil vertellen. Je weet nog helemaal niks. Veel mensen die beter zijn dan jij, zijn jou voorgegaan in de vrijmetselarij en zijn verder gekomen in de vrijmetselarij dan jij mogelijk gaat bereiken. Elk van hen had een nederigheid die je misschien nooit zal evenaren.

Als je wil dat jouw pad net zo ver leidt als die van hen, dien je een dunne lijn te lopen die naar de top leidt. Daarvoor zal je alle broederliefde nodig hebben die de loge je kan geven.

Nederigheid is een essentiële karaktereigenschap voor een vrijmetselaar, maar helaas voor veel mensen moeilijk op te brengen. In de vrijmetselarij ontmoet je mensen die egoïstisch zijn, die hun eigenwaarde ophangen aan titels, status of geld. Deze mensen gaan in de vrijmetselarij zichzelf vroeg of laat tegenkomen.

Disharmonie

Vroeg of laat zal een niet-nederig persoon disharmonie brengen in de loge. Deze disharmonie zorgt er hopelijk voor dat de persoon leert om nederig te worden. Maar het is ook mogelijk dat hij of zij deze stap niet kan opbrengen en dat hij met de vrijmetselarij stopt. Wat ook kan gebeuren, en wat veel erger is, is dat deze persoon ervoor zorgt dat andere broeders of zusters met de vrijmetselarij stoppen.

Nederigheid is dus voor de vrijmetselaar iets heel belangrijks waar hij of zij aan moet werken. Liefst heeft iemand al een een bepaalde mate van nederigheid in zich voordat hij of zij een vrijmetselaar wordt.

Broeders of zusters van een loge dienen dus een belangstellend persoon echt goed te leren kennen, willen ze hem toelaten in hun midden. Een enkel gesprek, bijvoorbeeld tijdens een avond voor belangstellenden, is niet genoeg. Alleen als de broeders en zusters geïnteresseerde mensen echt goed leren kennen, kunnen ze ervoor zorgen dat de ‘slechte appels’ niet meedoen. 

Wat maakt iemand geschikt voor de vrijmetselarij 2Als je de ritualen van de vrijmetselarij, waarin de alchemie voor zelfverbetering zit, serieus neemt, dan dien je deze te bestuderen. Dit is een plicht voor alle vrijmetselaars. Je kunt namelijk niet verder gaan op het pad naar zelfverbetering dan je inspanning rechtvaardigt. De traditie van de vrijmetselarij vereist dat je moeite voor haar doet. Je moet werken om je loon te ontvangen. Het ontwikkelen van nederigheid is een van de belangrijkste werkzaamheden die een vrijmetselaar dient te verrichten.

3 reacties op “Wat maakt iemand geschikt voor de vrijmetselarij

 1. Avatar

  Een verademing, dit artikel …
  Een zienswijze die vervlakking en teloorgang van onze beginselen – en daarmee van de gehele Vrijmetselarij – tot stilstand kan dwingen; Bravo !
  MdmBG,
  Paulus.

 2. Avatar

  Beste redactie,
  Bij dit artikel hinkel ik, soms op het ene en dan weer op het andere been. ik ben het met veel eens, maar ik aarzel ook soms. Zoals een EHBOer leert, gaat eigen veiligheid boven die van het slachtoffer. En in een vliegtuig, in noodgevallen, altijd eerst mezelf te bedienen met een zuurstofmasker, alvorens ik er anderen mee help. Als coach en therapeut heb ik geleerd dat ieder mens in eerste instantie beter eerst verantwoordelijk neemt voor zichzelf. Dat is geen egocentrisme, wel volwassen wijsheid.
  Het woord ik komt in uw opsomming niet voor. Vreemd. Op mijn loge raak ik diep bedroefd door de broeders die zich bijna een burn-out creëren, mede omwille van hun inspanningen voor de loge. Een ware vrijmetselaar mag m.i. steeds goed en verantwoord voorbeeldgedrag tonen.
  En waarom meent u op voorhand dat familie en dierbaren van mij afhankelijk zijn? Waarom niet andersom? Waarom geen gedeelde afhankelijkheid? Ik meen dat er 2019 op mijn kalender staat?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Don`t copy text!
Avatar

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Vind je het leuk om via onze nieuwsbrief op de hoogte blijven van de activiteiten van De Mystieke School schrijf je dan nu in!
Holler Box