Artikelen

Waarom heeft de vrijmetselarij geheimen

Jammer genoeg komt de vrijmetselarij niet vaak in het nieuws omdat het een prachtig systeem is voor het verbeteren van iemands karakter. Maar vooral omdat het een besloten broederschap is met geheimen. Veel buitenstaanders denken: “als je niks te verbergen hebt, dan heb je toch ook geen geheimen.” Maar geheimen hebben wel degelijk hun nut.

Binnen de vrijmetselarij zijn geheimen goed voor drie dingen:

Selectie

Mensen die er alleen maar bij willen komen omdat we geheimen hebben, zijn makkelijk te herkennen en dus te weren.

Motivatie

Geheimen kunnen er voor zorgen dat vrijmetselaars gemotiveerd worden – en blijven – om zich te verdiepen in de Koninklijke Kunst.

Progressie

Geheimen kunnen een synoniem zijn voor inzichten. De geheimen kunnen een indicatie zijn van hoe ver een vrijmetselaar is gevorderd op het pad van zelfrealisatie/verbetering.

Als een buitenstaander aanklopt omdat hij de Youtube-clip heeft gezien, dan is er een goede kans dat dit komt door de eerste bovengenoemde reden. En dan kan hij dus gelijk discreet worden afgewezen.

 

5 reacties op “Waarom heeft de vrijmetselarij geheimen

 1. Avatar

  Volgens mij is een karakter in wezen niet te veranderen. Wat te beïnvloeden is is de wijze hoe het reeds vanaf de geboorte bestaande karakter zich uit in woord en daad; hoe het karakter zich manifesteert.
  Een lafaard blijft een lafaard maar door te leren zwemmen zal een lafaard toch tot heldhaftigheid instaat blijken om een verdrinkend kind uit een vol water staande anderhalve meter diepe greppel te redden…
  Overigens denk ik dat niemand het hoeft te weten dat je niets te verbergen hebt. Mag ik dat verbergen en privacy noemen. In de krijgsmacht heb ik kennis gemaakt met het “Need to know system” Heel plezierig niet belast te worden met kennis die je niet nodig hebt; dat geeft ruimte in je geest. Ik weet weinig of niets van computers en dat bevalt mij goed. Ik weet waar de aan/uit-knop zit en ik kan een berichtje versturen. Ik weet, voor mij, genoeg en de rest mag voor mij verborgen blijven!

 2. Avatar

  Dat is jammer, het door u benoemde need to know systeem is ontworpen om het volk dom te houden, dus onder de duim er aan toe geven is het opgeven van vrijheid.
  Echter is het uw keuze, dus ik zou zo zeggen houden zo, maar ook later niet klagen.
  Het lijkt zo mooi zelf niet te hoeven denken, maar het kan u tot voordeel zijn.
  Kennis van je zelf is vaak verfrissend, soms confronterend en eng, dat laatste lees ik in uw reactie, ik hoop dat u kunt zwemmen.

  1. Avatar

   Beste Patrick,
   Er is niks mis met een need-to-know-systeem. Een kind op de basisschool leer je ook niet gelijk hogere wiskunde. Ieder mens leert in fases. Opvolgende kennis kan je pas tot je nemen wanneer je de voorgaande kennis hebt eigengemaakt. Net als dat je een kind dat nog zwembandjes heeft niet in het diepe gooit. Vrijheid mag niet synoniem worden met onverantwoordelijkheid.

   1. Avatar

    Ik snap het volkomen, bij de mystieke afsplitsing van t aloude Rozenkruis is het niet anders. De studie en het practicum rond de traditionele leringen gaan bewust in een traag tempo en dat irriteerde me mateloos in het begin, ik wist heus wel wat namelijk…ik vond mezelf een gretige toegewijde aanwinst en schopte flink tegen de oude tradities aan. Ik wilde bij die magisch kennis! Maar ter bescherming van de Orde en mijzelf ga ik steeds wat dieper en begrijp ik maar al te goed dat dit een reden heeft dat kennis opdoen een proces is en misbruikt zou kunnen worden door derden. Op straat komt te liggen dat zou toch jammer zijn. Niets is geheim binnen de Ordes hoor. Het is maar vanuit wekk perpectief u kijkt. Peijenburg peperkoek geeft ook t familerecept niet vrij als u er om vraagt? Daarvoor is het te kostbaar en wordt zorgvuldig bewaakt door hen die toegang hebben en toegewijd zijn? Welnu mocht u oprechte intenties hebben om u bij ons of de vrijmetselarij aan te sluiten , kom dan. Pas dan begrijp je waar dit alkemaal om draait…hard aan jezelf werken ten goede van allen, vanuit ern oude traditie werkende met gereedschap die aangereikt wordt op het juiste moment…je geeft een kind van 6 ook geen stanleymes…dat berg je veilig weg tot hij zij er mee overweg kan gaan..

    Opendagen bezoeken? Leuk hoor moet je doen!

    Heeft mij zo veel gebracht in verbinding met al mijn “klasgenoten”.

 3. Avatar

  Mensen zijn niet leg en ook niet zij die pas lid worden van een loge. De kennis, wijsheid en rituelen die er zijn hebben een heel diepe achtergrond die je niet in een dag leert. Langzaamaan kun je beter begrijpen waarom de zaken zo gepresenteerd worden. Nederigheid leer je pas op het moment dat je open kan staan voor het nieuwe en niet gelijk een eigen interpretatie geeft uitgaande van dat wat je al wist. Voor de diepere gronden zul je dan nederig open moeten staan en beseffen dat er nog veel te leren is dan pas kun je de kern van deze eeuwenoude kennis opnemen en bevatten. Een geheim is nodig omdat het de zuiverheid van de filosofie behoed tegen zij die al denken dat zij het al weten voordat zij enige diepte van de wijsheid begrijpen. Geef geen ruimte om dat te bezoedelen dat jou dierbaar is. Deel het met anderen die het willen en/of kunnen waarderen. Volgens mij gaat het niet om een geheim maar om discretie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Don`t copy text!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang gratis een mystiek e-boek

Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief. Dan blijf je niet alleen gemakkelijk op de hoogte van interessante artikelen, nieuwe cursussen en leuke acties, maar ontvang je ook tijdelijk het exclusieve mystieke ebook 'De Tempel der Mensheid'.