Revolutie

Revolutie 1

Met drie slagen op de poort van de Tempel treedt een kandidaat binnen in de loge, hopend op iets revolutionairs (in de letterlijke zin van het woord). Hij wil de wereld veranderen door zichzelf te verbeteren. Hij ondergaat de verschillende graden op zoek naar gelijkgestemde individuen om gezamenlijk de arbeid aan de Tempel voort te zetten.

Revolutie 2Hij heeft misschien een tv-programma over de vrijmetselarij op The History Channel bekeken, of een introductiefilmpje van de Orde van Vrijmetselaren op Youtube gezien, of misschien heeft hij het boek de Da Vinci Code gelezen. Hij wil de geheimen leren waar hij zoveel over gehoord en gelezen heeft.

Hij kijkt rond in de loge en vindt een schilderij of foto van een beroemdheid. Hij hoort van de Amerikaanse Revolutie, de Franse Revolutie en de Verlichting. Hij mag in de historische broederband staan met illustere broeders uit het verre en nabije verleden. Hij voelt tegelijkertijd trots en nederigheid. Zijn hoop om een beter mens te worden (dan hij was) lijkt gerealiseerd te worden.

Dan raakt hij in gesprek met zijn broeders. Hij hoort dat er geen geheimen zijn. Nooit zijn geweest. De (persoonlijke) revolutie heeft nooit bestaan. Er wordt niets van hem verlangd. Hij dacht dat het vrijmetselaarschap meer een uitdaging zou zijn. Om de titel van Meester-vrijmetselaar te krijgen, hoeft hij slechts drie graden te ondergaan en zijn jaarlijkse contributie te betalen? Is dit echt het enige wat iemand tot een vrijmetselaar maakt?

Hij hoort van broeders verhalen over maçonnieke helden uit het verleden. Maar geen verhalen over maçonnieke helden van vandaag.  Hij vindt nostalgie waar hij inspiratie moet vinden.

Voor deze kandidaat wordt de vrijmetselarij een lege doos die het niet waard is om zijn tijd, geld en energie in te steken. Halen we alles uit de vrijmetselarij wat er in zit? Is de loge echt niet anders dan de profane wereld erbuiten?

Voor onze kandidaat kan ontdekken dat hij zich vergist, stopt hij om naar de loge te komen. In een paar jaar zal hij waarschijnlijk stoppen met het betalen van zijn contributie. Niet veel later zal hij de Orde dekken (zich uitschrijven als lid). Zijn hoop eindigt in frustratie.

• Dient een Leerling-vrijmetselaar iets meer te kennen en te kunnen dan een profaan (iemand die niet is ingewijd in de vrijmetselarij)?
  • Dient een Gezel-vrijmetselaar iets meer te kennen en te kunnen dan een Leerling-vrijmetselaar?
  • Dient een Meester-vrijmetselaar iets meer te kennen en te kunnen dan een Gezel-vrijmetselaar?
  • Moet iemand de graden ‘verdienen’?
  • Is de enige voorwaarde om een Meester-vrijmetselaar te worden een bepaald aantal maanden lidmaatschap?