Vrijmetselarij

Pragmatische doelstellingen

Veel on- en offline gesprekken met vrijmetselaren hebben een zekere verbitterdheid in zich. Broederschap, idealen, utopische denkbeelden, onbereikbare doelen – niets moeten ze hier van hebben. Nee, haalbare, realiseerbare en pragmatische doelstellingen moet de vrijmetselaar zich voor ogen houden. De rest is allemaal verkwisting van energie.

Veel hedendaagse vrijmetselaren stellen vraagtekens bij een ideale – of utopische – invulling van broederschap want “vrijmetselaren zijn ook maar mensen” en dus moet je maar niet te veel van ze verwachten. Eigenlijk stelt de hele vrijmetselarij niet zo veel voor en moeten we alles lekker laag bij de grond houden. Geen religieuze of spirituele sfeer in de loge. Geen hogere doelen nastreven. Anders word je toch maar teleurgesteld. En dat moeten we blijkbaar zien te voorkomen.

Maar zouden vrijmetselaren juist niet de hoogste, meest onbereikbare idealen en doelen dienen na te streven?

Laat andere organisaties zich maar bezig houden met haalbare, pragmatische doelen. Vrijmetselaren zouden voor de hoogste idealen dienen te gaan. Niet omdat ze deze ooit zullen halen, maar omdat de weg naar het bereiken van deze idealen vrijmetselaren nobel en wijs zullen maken. Al komen vrijmetselaren maar een stukje in de richting dan laten ze al onuitwisbare sporen na.

Is het niet beter om 20 keer teleurgesteld te zijn omdat je de idealen (nog) niet bereikt heb, dan dat je één keer blij bent omdat je een realiseerbaar doel hebt bereikt?