Artikelen

Pragmatische doelstellingen

Veel on- en offline gesprekken met vrijmetselaren hebben een zekere verbitterdheid in zich. Broederschap, idealen, utopische denkbeelden, onbereikbare doelen – niets moeten ze hier van hebben. Nee, haalbare, realiseerbare en pragmatische doelstellingen moet de vrijmetselaar zich voor ogen houden. De rest is allemaal verkwisting van energie.

Veel hedendaagse vrijmetselaren stellen vraagtekens bij een ideale – of utopische – invulling van broederschap want “vrijmetselaren zijn ook maar mensen” en dus moet je maar niet te veel van ze verwachten. Eigenlijk stelt de hele vrijmetselarij niet zo veel voor en moeten we alles lekker laag bij de grond houden. Geen religieuze of spirituele sfeer in de loge. Geen hogere doelen nastreven. Anders word je toch maar teleurgesteld. En dat moeten we blijkbaar zien te voorkomen.

Maar zouden vrijmetselaren juist niet de hoogste, meest onbereikbare idealen en doelen dienen na te streven?

Laat andere organisaties zich maar bezig houden met haalbare, pragmatische doelen. Vrijmetselaren zouden voor de hoogste idealen dienen te gaan. Niet omdat ze deze ooit zullen halen, maar omdat de weg naar het bereiken van deze idealen vrijmetselaren nobel en wijs zullen maken. Al komen vrijmetselaren maar een stukje in de richting dan laten ze al onuitwisbare sporen na.

Is het niet beter om 20 keer teleurgesteld te zijn omdat je de idealen (nog) niet bereikt heb, dan dat je één keer blij bent omdat je een realiseerbaar doel hebt bereikt?

 

3 reacties op “Pragmatische doelstellingen

 1. Avatar

  Mee eens, het gezegde ‘ vrijmetselaren zijn net mensen’ , lijkt soms een vrijbrief voor onethisch gedrag. We staan ergens voor, dan mag dan ook tot uiting komen in onze idealen.

 2. Avatar

  Soms is het beter om in handelen en houding een voorbeeld te zijn, te doen kennen. Zowel in het westen als alle andere windrichtingen. Het oosten wordt doorgaans niet direct geassocieerd met pragmatisme in ons rituaal, ook niet in de vaste en onveranderlijke uitgangspunten die de Vrijmetselarij kent? Hoe kijkt de schrijver van dit artikel nu naar dit onderwerp?

 3. Avatar

  De rituelen in de vrijmetselarij zijn symbolische wegen tot innerlijk ontwaken. Een inwijdingsweg, met de nadruk op ‘weg’ . Het hoogste doel ligt dus niet buiten onszelf maar binnen onszelf. De paradox is dat hierdoor men juist betekenis en inhoud weet te geven aan wat er te doen staat in het dagelijks leven.

  Br Maarten Zweers noemt in een van zijn lezingen het zo

  Innerlijke kwaliteiten en vermogens, die vrijkomen als de mens innerlijk ontwaakt

  -individualiteit
  -persoonlijke religieuze beleving/levensbeschouwing ipv opgelegde collectieve godsbeleving
  -innerlijke waarden zoals integriteit, eigen moraal ipv maatschappelijke normen en deugden.
  -innerlijke psychologische strijd aangaan ipv uiterlijke fysieke oorlog en strijd. -tot innerlijke wroeging kunnen komen ipv vergelding door lijfstraffen. -inleving, compassie. liefde vanuit identificatie en niet meer vanuit motieven als eer en groepsgeest.
  -innerlijke zekerheid en overgave aan het leven ipv bescherming zoeken in uiterlijke zekerheden.
  -innerlijke autoriteit vanuit innerlijke kracht ipv autoriteit op basis van naam, positie, macht enz.
  -geloofwaardigheid vanuit innerlijke moraal.
  -inspiratie, creativiteit, fantasie en kunstbeleving.
  -abstract, samenhangend, holistisch denken.

Reageer op dit bericht

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Don`t copy text!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang gratis een mystiek e-boek

Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief. Dan blijf je niet alleen gemakkelijk op de hoogte van interessante artikelen, nieuwe cursussen en leuke acties, maar ontvang je ook tijdelijk het exclusieve mystieke ebook 'De Tempel der Mensheid'.
%d bloggers liken dit: