Artikelen

Manifesto 2018: Aan de vrijmetselaren van de Lage Landen

Niets dan liefde voor de arbeid van de loge dringt mij om mij tot u te wenden, met een vurige begeerte om, eer het voor altijd te laat is, nog een poging te doen de schone koninklijke kunst uit de kerkers van de geschiedenis te verlossen.

De loge is een westers cultuurverschijnsel. De loge is geen verlengstuk van een kerk, of die nu luthers, protestants of anderszins is. Vrijmetselarij is geen geloof maar een idealisme, constructief gericht op een wereld van toenemende vreedzaamheid en schoonheid. In de loge is plaats voor alle mensen van goede wil, niet uitsluitend ‘Ons Soort Mensen’ uit het Avondland.

Een bijbel of enig ander aan gelovigen voorbehouden heilig boek is misplaatst in de loge. Als er al een tekst in boekvorm of digitaal in het logeritueel aanwezig zou moeten zijn, dan uitsluitend een maçonnieke tekst, bijvoorbeeld de Constitutions van Anderson in facsimile.

De loge is geen verlengstuk van politiek of overheid. In de logewerkzaamheden zijn aanhankelijkheidsbetuigingen aan maatschappelijke machten als koning, president of regering dan ook ongepast.

De logearbeid is actueel, niet museaal. Vrijmetselaren staan voor een speelse en creatieve benadering van het leven. De logearbeid verdient zelfbewuste openheid, gebaseerd op de overtuiging dat de vrijmetselarij de huidige en toekomstige samenleving iets van werkelijke waarde te bieden heeft.

Kern van de stijl der vrijmetselaren is de tolerantie voor uiteenlopende opvattingen op religieus, politiek en sociaal gebied, mits deze op beschaafde en vredelievende wijze uitgedragen worden. Met steeds weer opvlammende levensbeschouwelijke conflicten, in moordzuchtige onverdraagzaamheid, blijft de methode van de vrijmetselarij van grote waarde.

Die methode is in goede handen bij de autonome loge. Broeders en zusters, keer terug naar de bron: de vroegste loges die zich bezonnen op een methode om ideologische geschillen te overstijgen.

Loges hebben grootloges opgericht, in oorsprong niet omgekeerd.

De loge is geen sociale werkplaats, geen actiegroep, geen mantelzorgorganisatie. De loge is een elite van mannen en vrouwen met rotsvast vertrouwen in de schoonheid van verbinding. De eigenaardige moraliteit van de vrijmetselarij is geen kwestie van mores uit een folkloristische traditie. De omgangsvormen binnen de loge zijn bedoeld als leidraad voor een omgang met de buitenwereld die gericht is op harmonie en schoonheid.

Vrije metselaren – broeders en zusters -, willen zij hun vrijheid behouden, zullen steeds waakzaam moeten zijn en in geen sterveling – wie het ook is – een onbeperkt vertrouwen moeten stellen. Integendeel, zij moeten ieder die enig gezag en macht in handen heeft, zeker ook de maçonnieke hoogwaardigheidsbekleders, wel degelijk wantrouwen, en hen steeds in het oog houden, omdat de ondervinding van alle tijden, van het begin der wereld tot op onze dagen toe, geleerd heeft, dat zelfs de beste mensen doorgaans zwak genoeg zijn om de hun toevertrouwde macht te willen vergroten. Het heersen is zoet! Waakt dan broeders en zusters, en gij zult vrij blijven!

Broeders en zusters, kom tot bezinning. Breek uit het ideologische keurslijf dat zogenaamde maçonnieke grootmachten  zich aangemeten hebben in naam van rechtzinnigheid.
De ware rechtzinnigheid van de vrijmetselaar is de vrijheid van denken en de vrijheid van omgang met alle mannen en vrouwen die ritueel ingewijd zijn volgens de bouw- en lichtsymboliek die vrijmetselaren sinds eeuwen hanteren, en met symbolische inzet van de essentiële vrijmetselaarswerktuigen: passer en winkelhaak, hamer en beitel.

Ik ben, vrijmetselaren van de Lage Landen, waarde medebroeders en zusters, uw getrouwe medebroeder in de koninklijke kunst,

EEN WARE BATAAF

NB: Dit ingekomen stuk kregen we via een anonieme bron binnen. We vinden het een dermate nuttig en ambitieus initiatief dat we het op de website hebben geplaatst omdat we de discussie rondom bovenstaande punten aanmoedigen.

5 reacties op “Manifesto 2018: Aan de vrijmetselaren van de Lage Landen

 1. Avatar

  Inderdaad een mooi discussie stuk,ben het niet met de hele inhoud eens.
  Zelf zie ik de vrijmetselarij als gesublimeerd gedachtegoed voortkomend uit het gilden systee
  Het punt van vertrouwen, daar zou ik nunance in willen zien, Ik zou zo niet kunnen functioneren.

 2. Avatar

  Wat een mooi manifest kan mijn er volledig in vinden als dit ook bijdraagt aan dichter bij mekaar komen van de gemengde loge en de mannen loge als dat een groot loge zou kunnen worden zo dat je de keuze hebt en bijde zou kunnen visitirren Als vrijman en vrouw van goede naam dan heeft er werkelijk goede arbeid plaats gevonden volgens mijn Pierre Wilhelmus

  1. Avatar

   Waarde Pierre , hoezo dichter bij elkaar komen, elkaar respecteren gaat van persoon naar persoon , respect gaat ook van persoon naar organisatie. Als er een organisatie (GON) dat respect niet kan opbrengen , zegt dat meer van de organisatie dan van haar leden. Het (GON) is echter gehouden aan dat Engelse gedoe, mijn respect houdt daar naar toe op. Je zou dus kunnen stellen dat ik gewettigd wordt door een organisatie die zijn eigen doelstelling onderdrukt, een organisatie die het recht neemt om andere al of niet te erkennen. Het zijn een van die onbegrijpelijke aura’s die om de vrijmetselarij zweven. en die door hun bestaan het mooie en waardevolle zo verduisteren……

 3. Avatar

  Geweldig geschreven en helemaal aansluitend aan de MGGS Studiedagen..
  Pareltjes van verbinding, ontmoeting en broederlijkheid…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Don`t copy text!

Word Vriend van de Mystieke School

Wil je verder lezen? Dat kan. Je kunt deze melding gewoon wegklikken, want wij doen niet aan betaalmuren.

Maar goede artikelen schrijven kost geld. Steun daarom onze missie als je ons werk belangrijk vindt.

Word Vriend van de Mystieke School