Is de vrijmetselarij maatschappelijk relevant?

Is de Vrijmetselarij nog maatschappelijk relevant?
Het doet denken aan de slogan van een aantal jaren geleden: “De maatschappij dat ben jij?”
Voordat we de vraag kunnen antwoorden of de vrijmetselarij maatschappelijk relevant is, moeten we misschien eerst de vraag beantwoorden of de vrijmetselarij menselijk relevant is. De relevantie van de vrijmetselarij sluimerde de afgelopen jaren, maar door allerlei ontwikkelingen in de maatschappij kan de vrijmetselarij de komende jaren zeer relevant worden.

We komen aan het eind van het kapitalistisch systeem; waar de welvaart naar de rijkste 1% is gevloeid en waar we geen mens of burger meer zijn, maar vooral consument. Wie je bent wordt gedefinieerd door wat je hebt. We bevinden ons niet in een wereldwijde economische crisis, maar een integriteitscrisis. Door onze doorgeslagen individualiteit en vergaande anti-autoritaire instelling hebben we de normen en waarden verloren die essentieel zijn voor een sociale cohesie in de samenleving.

We komen er achter dat de leegte die we in onze ziel voelen, niet opgevuld kan worden met materiële goederen of normloze zelfverrijking. Het zou goed kunnen dat mensen zich de komende jaren gaan bezinnen op wat nou eigenlijk echt belangrijk is in een mensenleven. Dat materie alleen niet zaligmakend is, maar dat de immateriële zaken in een mensenleven net zo belangrijk, of zelfs belangrijker, zijn.

Kerken, moskeeën en synagogen kunnen deze rol niet meer vervullen. New Age heeft alleen maar bijgedragen aan de doorgeslagen individualisering. Misschien dat mensen weer op zoek gaan naar wat meer authentieke levensbeschouwelijke en spirituele stromingen. En daar staat dan klaar, geduldig wachtend, de vrijmetselarij.

Een mens mag toch dromen?

Maar laten we teruggaan naar de vrijmetselarij. Ons maatschappelijk nut is op dit moment inderdaad zeer gering. De belangrijke pijler Charitas is in veel loges een ondergeschoven kindje. En als we al iets aan charitas doen dan is dit vaak makkelijk en indirect door geld in de Liefdekas te stoppen. In de VS steken ze hun handen echt in de maatschappelijke aarde, door onder andere gaarkeukens te runnen.

Echter, het sociale vangnet is in de VS een stuk kleiner dan hier in Nederland. Daar moeten particulieren de misstanden die door het kapitalistisch systeem ontstaan, oplossen. In Nederland zijn daarvoor talloze (semi)overheidsorganisaties, professionele goede doelen en andere gevestigde organisaties actief. Zit Nederland te wachten op de zoveelste charitatieve poging van een kleine groep goedbedoelende mannen of vrouwen van veelal middelbare leeftijd?

Daarbij komt dat je je alleen kan mengen als tussenpersoon, mediator of brug wanneer mensen naar je willen luisteren en je autoriteit op dat gebied erkennen. Is de gemiddelde vrijmetselaar een voorbeeld voor anderen? Is de vrijmetselarij een voorbeeld? Kunnen we op dat spreekwoordelijke hoge paard stappen wanneer we vrouwen uitsluiten en onderling vechten wie erkend/niet-erkend is en wie regulier en niet-regulier is?

Misschien eerst de balk in ons eigen oog weghalen voordat we ons ontfermen over de splinters in de maatschappij.

Een dagje meehelpen op een kinderboerderij of bij een voedselbank is natuurlijk altijd een goed idee. Maar als je daar als loge staat, doe je het dan echt voor die mensen, of doe je het om je stoffige imago op te poetsen?

Misschien is de eerste stap dat de maatschappij weer weet dat de vrijmetselarij bestaat, waar vrijmetselaren voor staan en dat ze niet bang voor vrijmetselaren hoeven te zijn.

Hoe doen we dat?

De loges opengooien! De ritualen moeten natuurlijk besloten blijven, maar laten we comparities (daar waar het kan) openbaar maken. Het zou  fantastisch zijn wanneer mensen wekelijks naar een maçonnieke loge kunnen gaan om een mooi of interessant bouwstuk aan te horen. Mensen die verdieping zoeken, kunnen gratis een maçonnieke comparitie bijwonen en de warmte van de broederschap ervaren. En aan het eind van de comparitie gaat dan de bedelnap langs waar alle aanwezigen een vrijwillige bijdrage in mogen doen.

Voordelen

– Bekendheid vergroten
– Volle(ere) voorhoven
– We profileren ons als een fijne plek voor verdieping en inzicht
– We kunnen onderling minder ruziemaken en navelstaren

Nadelen

– Minder beslotenheid tijdens comparities (dit kan ook een voordeel zijn)
– We moeten het goede voorbeeld geven (dit kan ook een voordeel zijn)
– Input van buitenstaanders (dit kan ook een voordeel zijn)
– Vrouwen kunnen langskomen (dit kan ook een voordeel zijn)
– Bouwstukken moeten een zeker niveau hebben (dit kan ook een voordeel zijn)
– Minder persoonlijke bouwstukken (dit kan ook een voordeel zijn)

Vrijmetselaren mogen al heel blij zijn wanneer hun maatschappelijk nut bestaat uit het aanbieden van een beetje inzicht en verdieping in de levens van mensen.

0 0 stem
Article Rating

oudste
nieuwste meest gestemd
Patrick Wante
7 jaren geleden

Ik kan dit betoog volledig ondersteunen waar het Nederland betreft, in België is dit helaas (nog) niet mogelijk. De positie van de VM in de maatschappij is totaal anders in België dan in Nederland en dat is zo historisch gegroeid. Nog steeds is de nood aan discretie hier veel groter en comparities of zogenaamde studieloges zijn bij ons eerder uitzondering dan regel. In België zou meer openheid alleen kunnen als individu, niet als groep.

Bottu
7 jaren geleden
Reageer op  Patrick Wante

Zeer juiste opmerking van Br Patrick.

P.L. Abrahams
2 jaren geleden

Ik ben lid van loge Groot Nederland #118, O:. Den Haag.

André Plat
2 jaren geleden

Het artikel bevat mooie oproep tot meer openheid. Dat is een idee dat past in het ons doen kennen in het westen. Of we daarbij het Westen ook vaker moeten uitnodigen is een inspiratie opgave voor de Redenaar en de Loge voorlichter. Ik zeg DOEN. EN in te brengen op de toerustingsdagen.

Wil je reageren op dit artikel?x
()