Artikelen

De vrijmetselaar: gelovig of atheïst?

Een vrijmetselaar dient een gelovige te zijn. Immers, hij dient te geloven dat een mens zichzelf kan verbeteren, dat hij daardoor zijn omgeving verbetert en dat we allen uitmaken van een voortstuwende wereldorde.

Rationeel is dit niet te bewijzen, je moet het geloven. Met alleen rationaliteit haal je nog geen tien procent uit de vrijmetselarij van wat het je zou kunnen bieden.

Een atheïst kan dus best een vrijmetselaar zijn, want een atheïst gelooft niet nergens in, hij gelooft alleen niet het bestaan van een persoonlijke god (zoals die vaak wordt gedefinieerd door christenen, joden of moslims).

De vrijmetselarij is waarschijnlijk meer een kind van de gnostiek, dan van de Verlichting. De gnostiek wordt ook wel de ‘perennial philosophy” genoemd; de oerfilosofie. De kern van de gnostiek is dat je het goddelijke niet rationeel kan weten, maar alleen subjectief kan ervaren.

Maureen Venselaar heeft een boek geschreven over de bijna-dood-ervaring. Zij heeft gegrasduind bij vele wetenschappen om deze transcendente ervaring, die veel mensen hebben beleefd, te kunnen duiden. Opmerkelijk was dat haar theorie – gevat in wetenschappelijke termen en theorieën – voor 99 procent overeenkomt met hoe door de eeuwen heen – en in verschillende culturen – de gnostici hun godservaring beschreven.

Is dit bewijs? Alleen als je het gelooft.

 

3 reacties op “De vrijmetselaar: gelovig of atheïst?

  1. Avatar

    Ik ben het met je eens (!!), de vrijmestelarij lijkt meer afkomstig van het gosticisme dan van de verlichting. Althans in haar ritualistiek. In haar (vrije) denken hebben we echter wel het nodige opgepikt van de verlichting. Overigens ben ik het van harte met je eens dat atheisten slechts NIET geloven in een God, maar daarmee is dan ook alles gezegd. Ook zij geloven wel in iets.

Reageer op dit bericht

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Don`t copy text!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang gratis een mystiek e-boek

Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief. Dan blijf je niet alleen gemakkelijk op de hoogte van interessante artikelen, nieuwe cursussen en leuke acties, maar ontvang je ook tijdelijk het exclusieve mystieke ebook 'De Tempel der Mensheid'.