Artikelen

De kleine loge

Een vrijmetselaarsloge ergens in Nederland was door de jaren heen zo geslonken dat nog slechts vijf meesters waren overgebleven. Ze kwamen een avond in de week samen in het logebouw, waar één van de meesters een bouwstuk hield, ze een hapje en een drankje nuttigden en weer op huis aan gingen. De meesters werden elk jaar ouder en ze vreesden dat de lichten van hun loge zouden worden gedoofd indien er geen nieuwe, jonge mensen lid zouden worden.

Op een avond arriveerde een visiteur. Hij was een oudere meester van een loge in een andere provincie. De Voorzittend Meester van de kleine loge vertelde de bezoeker over hun zorgen over de toekomst van hun loge.

De visiteur wist niet hoe ze hun probleem konden oplossen, maar hij vertelde dit: “Ik bezoek u voor een specifieke reden. In mijn rondgang langs diverse loges in het land heb ik gehoord dat de wijste vrijmetselaar van dit land lid is van deze loge.”

Toen de visiterende broeder was vertrokken, bespraken de vijf meesters wat hij hen had verteld. De vier meesters concludeerden dat hun Voorzittend Meester deze wijze broeder moest zijn.

Maar toen ze er iets langer over nadachten, kwamen ze tot de conclusie dat het misschien broeder Henk was wiens bouwstukken altijd zo doorwrocht en wijs zijn. Of misschien was het broeder Paul die zich altijd met een onbaatzuchtige dienstbaarheid inzet voor zijn medemens? Of misschien was het broeder Omar die alle ritualen uit zijn hoofd kent. Of was het toch broeder Romeo die altijd klaar staat om een broeder zijn hulp en ondersteuning aan te bieden.

De vijf meesters konden geen antwoord vinden op de vraag wie onder hen de wijste broeder was. Maar ze begonnen elkaar te behandelen alsof ieder van hen de wijste broeder was. Hun wederzijdse respect werd dieper en dieper. Deze liefdevolle warmte begon als een magneet te werken.

De nieuwe sfeer in de loge begon steeds meer belangstellenden, vooral jonge zoekers, aan te trekken. Sommigen werden lid voor de bijzondere bouwstukken, anderen kwamen bij de loge voor de perfect uitgevoerde ritualen, en weer anderen kwamen bij de loge voor het licht en de warmte die zo krachtig was dat het vanuit de loge als een vuurtoren de buitenwereld verlichtte.

 

9 reacties op “De kleine loge

 1. Avatar

  Ik ken zowel kleine alsook heel grote loges en ik blijf van mening dat in kleine loges een intenser contact onderling beter verloopt. Men gaat niet onder in de massa en men heeft meer oog voor elkaars (diverse) kwaliteiten. Het proeven van liefdevolle warmte binnen een loge is voorwaarde voor een succesvolle aangroei met nieuwe kandidaten.

 2. Avatar

  De Wijsheid bleek hier de morele les hoe een ander te behandelen alsof het je diepste Zelf is. Dit is Koninklijke Kunst en in een ander iets zoeken (en vinden) van de OBdH. Ik zou me in een kleinere loge met deze gezindheid meer thuis voelen dan in een grotere Loge waar velen zijn die in naam macon zijn maar in attitude en houding niet of minder

  1. Zoeker naar Licht

   Beste Henk, het gaat hij dit soort verhaaltjes natuurlijk om de (onderliggende) boodschap, niet om of het verhaal waar de boodschap in verpakt wordt ook precies klopt. Bijvoorbeeld, dieren kunnen niet praten. 🙂 Net als bij sprookjes, parabels, allegorieën of andere vertellingen is er ook hier sprake van een verhaal met een boodschap/moraal.

   Maar wij zijn wel benieuwd waar de regel staat dat een loge uit minstens 7 meesters of broeders dient te bestaan? In de Constitutions of Anderson konden we dit niet terugvinden. Er schijnt een regel te zijn van de Grandlodge in de 18de eeuw waar het aantal van 5 broeders wordt genoemd. In de 18de eeuw was er maar een enkele meester (der loge) en waren er dus sowieso geen 7 meesters in een loge.

   Omdat er 7 broeders voor nodig zijn om een inwijding te doen, is dat wel een praktisch minimum. Maar een kleine loge kan ook broeders van andere loges ‘inhuren’ wanneer ze een inwijding hebben.

 3. Avatar

  Simpel, behandel een ander zo als jezelf behandeld wilt worden’
  dan pas en dan ook alleen dan pas! is er hoop voor de kleine loge en de wereld!

Reageer op dit bericht

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Don`t copy text!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang gratis een mystiek e-boek

Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief. Dan blijf je niet alleen gemakkelijk op de hoogte van interessante artikelen, nieuwe cursussen en leuke acties, maar ontvang je ook tijdelijk het exclusieve mystieke ebook 'De Tempel der Mensheid'.