Vrijmetselarij

Bijbel in de Werkplaats

Een vrijmetselaar hoeft niet religieus te zijn en kan zelfs agnostisch zijn om toch een voorstander te zijn van de Bijbel in de Werkplaats (niet per se op de Zuivere Kubiek).

Of een vrijmetselaar het wil of niet de Koninklijke Kunst is gebaseerd op parabels, metaforen, allegorieën en verhalen uit de Joods-christelijke traditie. Deze verhalen zijn zo wonderschoon, universeel en sterk dat ze meer dan tweeduizend jaar later nog steeds toepasselijk zijn, en ons aanspreken en inspireren.

Het is slim om de inzichten van wijze mensen tot je te nemen wanneer je jezelf wil verbeteren. Of het ego van een vrijmetselaar moet zo groot zijn dat hij of zij denkt het allemaal al te weten en te kunnen.

Handboek met reistips

Elke cultuur heeft wijze mensen voortgebracht. In de Joods-christelijke cultuur zijn dat onder andere de profeten en heiligen. En een vrijmetselaar schaart Mohammed ook onder hen. De motto’s van de vrijmetselarij zijn ‘Ken Uzelf’ en ‘Op U komt het aan’. Haar doel is zelfverbetering van haar leden.

Het Tableau in de Werkplaats wijst de vrijmetselaar de weg naar het Licht. De Bijbel kan gebruikt worden als handboek met tips van ervaren reizigers die het Licht hebben gevonden.

Een boek met blanco pagina’s, wat soms wordt voorgesteld als alternatief, helpt de vrijmetselaar niet verder. Het heeft zelfs een groot nadeel, namelijk dat zo’n boek het ego van de vrijmetselaar alleen maar nog groter kan maken.

Lees ookTips voor een betere beleving van de vrijmetselarij

Bloesem van dezelfde boom

Het Boek van de Heilige Wet zou in andere culturen een ander boek dienen te zijn dan de Bijbel. Alle religies zijn takken van dezelfde boom en alle profeten en heiligen zijn de bloesem van deze boom. Of om maçonnieke terminologie te gebruiken; profeten en heiligen zijn de meest gepolijste kubieken die de mensheid heeft voortgebracht. Zij kunnen een voorbeeld zijn – en inspiratie geven – voor hoe een vrijmetselaar zijn of haar Ruwe Steen het beste kunnen bewerken.

Een werkman heeft immers naast werktuigen ook een handboek nodig.

 

Gerelateerde artikelen

Abonneer
Abonneren op
guest

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

2 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle opmerkingen
Rien Wesseling
Rien Wesseling
8 jaren geleden

Helemaal eens, met dien verstande dat het boek in de werkplaats ook een symbolische functie heeft. Het blanco-boek nodigt uit te zoeken naar invulling. Die hoeft niet uit het EGO-brein te komen maar mag van overal geleend en gelezen zijn. Het nodigt derhalve uit tot samenvoeging en sluit daarmee aan bij uw metafoor van een boom met vele takken. Pas als het boek letterlijk wodt genomen is een leeg boek onzin, maar die letterljikheid laten we ook bij alle andere symbolen achterwege.
Rien Wesseling, Loge De Edelmoedigheid, Tiel