Artikelen

Bijbel in de Werkplaats

Een vrijmetselaar hoeft niet religieus te zijn en kan zelfs agnostisch zijn om toch een voorstander te zijn van de Bijbel in de Werkplaats (niet per se op de Zuivere Kubiek).

Of een vrijmetselaar het wil of niet de Koninklijke Kunst is gebaseerd op parabels, metaforen, allegorieën en verhalen uit de Joods-christelijke traditie. Deze verhalen zijn zo wonderschoon, universeel en sterk dat ze meer dan tweeduizend jaar later nog steeds toepasselijk zijn, en ons aanspreken en inspireren.

Het is slim om de inzichten van wijze mensen tot je te nemen wanneer je jezelf wil verbeteren. Of het ego van een vrijmetselaar moet zo groot zijn dat hij of zij denkt het allemaal al te weten en te kunnen.

Handboek met reistips

Elke cultuur heeft wijze mensen voortgebracht. In de Joods-christelijke cultuur zijn dat onder andere de profeten en heiligen. En een vrijmetselaar schaart Mohammed ook onder hen. De motto’s van de vrijmetselarij zijn ‘Ken Uzelf’ en ‘Op U komt het aan’. Haar doel is zelfverbetering van haar leden.

Het Tableau in de Werkplaats wijst de vrijmetselaar de weg naar het Licht. De Bijbel kan gebruikt worden als handboek met tips van ervaren reizigers die het Licht hebben gevonden.

Een boek met blanco pagina’s, wat soms wordt voorgesteld als alternatief, helpt de vrijmetselaar niet verder. Het heeft zelfs een groot nadeel, namelijk dat zo’n boek het ego van de vrijmetselaar alleen maar nog groter kan maken.

Lees ookTips voor een betere beleving van de vrijmetselarij

Bloesem van dezelfde boom

Het Boek van de Heilige Wet zou in andere culturen een ander boek dienen te zijn dan de Bijbel. Alle religies zijn takken van dezelfde boom en alle profeten en heiligen zijn de bloesem van deze boom. Of om maçonnieke terminologie te gebruiken; profeten en heiligen zijn de meest gepolijste kubieken die de mensheid heeft voortgebracht. Zij kunnen een voorbeeld zijn – en inspiratie geven – voor hoe een vrijmetselaar zijn of haar Ruwe Steen het beste kunnen bewerken.

Een werkman heeft immers naast werktuigen ook een handboek nodig.

 

2 reacties op “Bijbel in de Werkplaats

 1. Avatar

  Helemaal eens, met dien verstande dat het boek in de werkplaats ook een symbolische functie heeft. Het blanco-boek nodigt uit te zoeken naar invulling. Die hoeft niet uit het EGO-brein te komen maar mag van overal geleend en gelezen zijn. Het nodigt derhalve uit tot samenvoeging en sluit daarmee aan bij uw metafoor van een boom met vele takken. Pas als het boek letterlijk wodt genomen is een leeg boek onzin, maar die letterljikheid laten we ook bij alle andere symbolen achterwege.
  Rien Wesseling, Loge De Edelmoedigheid, Tiel

 2. Avatar

  Een wijs man ziet niet de vorm van de dingen, maar de intentie er achter. Zo’n persoon kan inderdaad de symboliek achter een leeg boek doorgronden. Maar zo’n iemand doorgrondt ook de intentie – en dus het belang – van de bijbel of een ander religieus boek.
  Ik zie teveel Zoekers die een leeg boek prefereren omdat ze de bijbel verwerpen. Dan ben je slaaf van je ego. Dan laat je je verblind worden door de vorm en zie je niet meer de intentie..
  Een leeg boek is noch de boom, noch de tak, noch de bloesem van datgene dat wijsheid, kracht en schoonheid brengt.
  Een leeg boek kan een mooi symbool zijn voor de Zoeker, omdat het een staat is waarnaar hij of zij kan streven. Maar dat lege boek zal mijns inziens dan wel opgevuld dienen te worden met zinnen, woorden en verhalen geschreven door de Groter Schrijver des Heelals.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Don`t copy text!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang gratis een mystiek e-boek

Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief. Dan blijf je niet alleen gemakkelijk op de hoogte van interessante artikelen, nieuwe cursussen en leuke acties, maar ontvang je ook tijdelijk het exclusieve mystieke ebook 'De Tempel der Mensheid'.