Artikelen

Enquête 2018 – de uitslagen

Bijna een jaar na de officiële start van De Mystieke School geven de reacties op de onlangs gehouden enquête een beeld van hoe de website, artikelen en cursus(sen) door jullie worden gewaardeerd. Alle respondenten worden hartelijk bedankt! In dit artikel delen we de resultaten van de enquête met jullie.

Gebruikersvriendelijkheid website en cursus(sen)
De vindbaarheid van de site op het internet wordt als ‘redelijk gemakkelijk’ tot ‘heel gemakkelijk’ beoordeeld.

Ook het aanmaken van een eigen account wordt van ‘redelijk tot heel gemakkelijk’ ervaren. Startten we ooit met Paypal als enige betaalmethode, nu Ideal ook tot de mogelijkheden behoort is dit de betaalmethode die door 100% van de cursisten wordt gebruikt. Ideal wordt in de enquête door een respondent als ‘redelijk makkelijk’ en door de overigen als ‘heel gemakkelijk’ ervaren.

Het doen van de online cursus(sen) wordt als ‘redelijk gemakkelijk’ (45%)  tot ‘zeer gemakkelijk’ (56%) ervaren.

De cursus is door de helft van de respondenten afgerond. De overige 50%  geeft aan de cursus (nog) niet voltooid te hebben. Redenen voor het (nog) niet voltooien die zijn genoemd:

 • Ben nog bezig
 • Tijdgebrek
 • Ik ben nog bezig, doe het in alle rust. Tot nu heel tevreden over de cursus!

Inhoud en kwaliteit cursus(sen)
De theoretische informatie van de diverse cursussen wordt door meer dan 80% van de respondenten beoordeeld als ‘goed’. Ongeveer 20% geeft aan deze als ‘zeer goed’ te ervaren. Bij de praktische informatie is de beoordeling praktisch identiek, met 1x een ‘voldoende’.

De (diverse) cursussen worden beoordeeld met de rapportcijfers: 7 (20+%), 8 (20+%), 9 (40+%) en een keer 10. Heel erg fijn dat de respondenten  zulke mooie cijfers geven aan de cursussen. Reacties als ‘duidelijk, toepasbaar, helder, grafisch kwalitatief, leerzaam, biedt diepgang, extra kennis, opfrissen, goed niveau’ onderstrepen de positieve beoordelingen nog eens extra.

Kwaliteit artikelen website
De artikelen op de website worden goed gelezen. Meer dan 90% van de respondenten leest de artikelen.  De inhoud van de artikelen wordt voornamelijk als ‘goed’ (60%) tot ‘zeer goed’ (30%) en ‘voldoende’ (10%) gewaardeerd.

Complimenten, opmerkingen en feedback
Verschillende open vragen of velden boden de ruimte om een reactie of aanvulling achter te laten. Dat is door bijna alle respondenten gedaan.
Naast de complimenten werden ook wat verbeterpunten genoemd. Hieronder staan deze, met onze reactie:

 • Een respondent zegt: “Soms worden dingen als feit gebracht die eigenlijk een mening zijn”.
  Wij onderbouwen al onze artikelen zoveel mogelijk met feitelijkheden. Feitelijke onjuistheden willen we graag voorkomen, zoals we aangeven in onze disclaimer op de site. Taalgebruik dat de leesbaarheid niet ten goede komt voorkomen we echter ook graag. Termen als ‘naar onze mening, het zou kunnen dat, ons inziens, het is mogelijk dat, een zienswijze is…’ om aan te geven dat het hier een mening betreft, gebruiken we liever zo weinig mogelijk. Elke bezoeker van de website mag uiteraard op onze (opinie) artikelen reageren, ook wanneer hij of zij het niet eens is met onze mening. Dit kan onder de artikelen of – desgewenst anoniem – via mystiekeschool@gmail.com.
 • Een respondent geeft als verbetersuggestie: “Ik mis een portaal, waar je een overzicht hebt van je cursussen en voortgang.”
  Ons nieuwe portaal, dat het gevraagde overzicht biedt van gebruikersprofiel en (voortgang van je) cursus(sen), is inmiddels een feit. 🙂
 • Een respondent zegt: “De cursus is perfect. Ik zou wel wat doen aan de inlogmethode.”
  We gaan eerdaags kijken wat we kunnen doen om de inlogmethode te verbeteren.
 • Een respondent reageert op de vraag hoe we de cursus kunnen verbeteren: ”
  Voor zover ik nu weet, prima (op een enkele taalfout na)”
  Soms slippen er nog wat typ- of spelfoutjes doorheen. Hier blijven we aan werken. 😉

Een greep uit de opmerkingen:

 • Diepgang
 • Niveau is goed, mooie oefeningen
 • goed verzorgde, kwalitatief hoogstaande cursussen
 • interessant
 • zelfbewustwording
 • Uitdagend maar leuk
 • Een leerzame cursus die aansluit bij ons gedachtegoed
 • Leerzaam
 • Interessant
 • Doen!
 • Vandaag gedaan; voorbeelden gegeven van oefeningen, niveau verteld, gemak en de prijs. Kortom, reclame voor jullie gemaakt. Al voor de tweede keer trouwens!

We zijn erg blij met jullie reacties en feedback op de website, de artikelen en de cursussen. Natuurlijk blijven we proberen om De Mystieke School te verbeteren om ook dit jaar goede en leerzame online cursussen en artikelen te kunnen aanbieden op het gebied van spiritualiteit, gnostiek, mystiek en vrijmetselarij.

Jouw ervaring met een cursus van De Mystieke School helpt anderen misschien. Deel jij ook een review op Facebook?

Wil je op de hoogte blijven? Volg De Mystieke School op Facebook en meld je aan voor onze nieuwsbrief.
TIP: Neem ook eens een kijkje in onze webwinkel voor kwalitatief goede boeken over spiritualiteit, gnostiek, mystiek en vrijmetselarij.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word Vriend van de Mystieke School

Wil je verder lezen? Dat kan. Je kunt deze melding gewoon wegklikken, want wij doen niet aan betaalmuren.

Maar goede artikelen schrijven kost geld. Steun daarom onze missie als je ons werk belangrijk vindt.

Word Vriend van de Mystieke School