Artikelen

“We zijn ons brein”

Volgens wetenschappers zijn al onze daden het gevolg van chemische reacties in onze hersenen en is de vrije wil onzin. Onze hersenen zijn natuurlijk inderdaad erg belangrijk. Maar het voelt een beetje kort door de bocht wanneer iemand beweert dat we ons brein zijn. Als je je ogen dicht doet en je afvraagt waar jij bent, is het antwoord dan “5 centimeter achter mijn ogen”? Daar zit immers je brein. Maar je bewustzijn zit daar niet. Sterker nog, je bewustzijn is niet ruimte en tijd gebonden.

Ik hanteer liever de gnostische driedeling mind, body and soul (geest, lichaam en ziel). Elk van deze drie is zeer belangrijk. Voor mij is de ziel (die door wijze mensen in het hart wordt gelokaliseerd) belangrijker dan het brein.

Uit recentelijk wetenschappelijk onderzoek blijkt dat je hart de sterkste generator is van het elektrisch-magnetisch veld van je lichaam. En tevens blijkt dat er in je hart bijna net zo veel zenuwverbindingen zijn als in je brein. Zonder brein kan een mens doorleven (mechanisch gezien), maar zonder hart houdt alles op.

Misschien kunnen we de dynamiek tussen ons lichaam, onze hersenen (geest) en onze ziel illustreren door de vergelijking met de wind.

Wanneer de wind door je huis waait, tilt het losliggende vellen papier op, gordijnen bewegen. Hij laat spullen vliegen en wanneer de wind over water gaat, lijkt het alsof het oppervlakte glinstert als de schubben van een vis. Bomen en takken buigen en bladeren dansen in de lucht.

Al deze veranderingen zijn duidelijk te zien en niemand zal ze ontkennen. Het effect van de wind is elke keer anders en de effecten lijken op zichzelf te staan. Maar vanuit het oogpunt van het object en de waarnemer zijn de verschillende, op zichzelf staande effecten toch allemaal hetzelfde…. beweging veroorzaakt door de wind.

Het klopt dat de meeste mensen grotendeels slaaf zijn van hun hersenen en van biologische processen in het lichaam. Maar dit zijn de effecten van één achterliggende bron/realiteit. Mannen hebben vaak een zwak voor mooie vrouwen. Dit is een mechanisch effect van processen in het brein. Maar het proces in het brein is het effect van iets wat we lust noemen. Deze lust is weer een effect van een achterliggende bron die we het Ego kunnen noemen. Dit Ego is weer het effect van een ‘hogere’ bron.

Ik ben van mening dat we inderdaad maar een heel beperkte eigen wil hebben. Het in stand houden van de illusie dat we controle hebben over ons leven zorgt er voor dat we rare dingen doen, tot diefstal en moord aan toe.

Er is – mijns inziens – iets ‘groters’ dat mijn leven bepaalt. Maar dat zijn niet mijn ‘nietige’ hersenen, noch mijn lichaam. Mijn ziel is er een uiting van.

Het is ook helemaal niet verontrustend. Wanneer ik in een bus, trein of vliegtuig stap, vertrouw ik mijn leven toe aan een onbekend mens. Wanneer ik ziek ben en behandeld moet worden, vertrouw ik mijn leven toe aan een onbekend mens. Elke dag vertrouw ik mijn lot toe aan onbekende mensen. Niemand heeft daar een probleem mee. Dus waarom heb je er een probleem mee om je lot/leven aan iets dat nog groter is dan de mens toe te vertrouwen?

Hoe je deze bron noemt, mag iedereen natuurlijk zelf bepalen. Maar het ontkennen is voor mij net zo onzinnig als denken dat onze hersenen alles bepalen.

We zijn niet “ik”, we zijn “wij”. Zoals de oude gnostici en hermetisten al wisten; Het Al is één, en het één is alles.

Ik ben niet anders dan een ander mens, een boom, de buizerd, het gras, zelfs de wolken of de mist. Het basismateriaal is allemaal hetzelfde. En het is hetzelfde basismateriaal als de rest van het universum.

Het unieke individu is een illusie, een valstrik van het ego. Door een ander de Ander te maken, heeft het ego het excuus om egoïstisch en egocentrisch te zijn. Zo gauw we concluderen dat we allemaal hetzelfde zijn, wordt altruïsme de beste vorm van zelfbehoud. Maar dit zou de doodsteek zijn voor het ego, en dus vecht deze hier met hand en tand tegen.

Mijn conclusie is daarom “Wij zijn wij; het Al”.

Wie zichzelf kent, kent het Goddelijke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Don`t copy text!

Word Vriend van de Mystieke School

Wil je verder lezen? Dat kan. Je kunt deze melding gewoon wegklikken, want wij doen niet aan betaalmuren.

Maar goede artikelen schrijven kost geld. Steun daarom onze missie als je ons werk belangrijk vindt.

Word Vriend van de Mystieke School