Mystiek

Wat is esoterie?

Lang geleden kwam op de werkplaats van Koning Salomo’s tempel een steenhouwer opdagen die mooie nieuwe kleren aan had, nieuwe werktuigen bij zich droeg en ook nog eens zeer gelukkig uit zijn ogen keek. Een collega vroeg waar hij zijn rijkdom en welzijn vandaan had.

De steenhouwer vertelde dat hij in de zee had gedoken en daar een parel had gevonden. Deze parel had hij voor veel geld op de markt verkocht. Hij had van het geld eten gekocht voor zijn gezin en nieuwe kleding en werktuigen voor het werk.

De collega was jaloers en wilde ook veel geld verdienen. Dus ging hij de volgende dag naar zee. Daar aangekomen trok hij zijn schoenen uit, stroopte zijn broek op tot boven zijn knieën en stapte in de zee. Hij dompelde zijn armen onder water en zocht op de bodem naar parels. Maar het enige wat hij vond waren stenen. Lichtelijk geïrriteerd stapte hij verder de zee in, tot aan zijn borstkas. En opnieuw ging hij met zijn armen om zich heen zoeken. Nu vond hij ook weer stenen, maar ook een paar schelpen. Maar geen parels. Gefrustreerd ging hij weer naar huis.

Om parels te vinden, moeten we niet (veilig) vanaf de kust de zee in stappen, maar we moeten helemaal naar de open zee gaan en daar duiken. Niet aan de oppervlakte blijven, maar dieper en dieper duiken op zoek naar parels in de diepste duisternis. Dat is esoterie. Exoterie is veilig aan de oppervlakte blijven. Maar parels zal je daar niet vinden.

Vaak duiken we voor niks de diepte in. Maar soms vinden we een parel. En die parel maakt dat al het harde werk het waard is. En het belangrijkste is dat we met die parel onze dierbaren kunnen voeden.

 

Gerelateerde artikelen

Abonneer
Abonneren op
guest

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle opmerkingen