Mystiek

Spiritualiteit is authentieke filosofie

De termen ‘spiritueel’ en ‘spiritualiteit’ kunnen een beetje verontrustend zijn voor de postmoderne seculiere mens. Door deze termen te gebruiken valt al snel de vergelijking met new-age bewegingen. Toch gebruiken we deze termen omdat geen van de andere begrippen die we kunnen gebruiken – ‘psychisch’, ‘moreel’, ‘ethisch’, ‘intellectueel’, ‘rationeel’, ‘filosofisch’ – alle aspecten beslaan van de onderwerpen waar we over schrijven.

In bijna alle artikelen en cursussen die we aanbieden, gaat het om ‘bewustzijn’, ‘de rede’ en de ‘geest’. Je zou kunnen zeggen dat het allemaal over onze gedachten gaat. Misschien zouden we daarom de termen ‘spiritueel’ en ‘spiritualiteit’ kunnen vervangen door de meer wetenschappelijke termen ‘filosofisch’ en ‘filosofie’.

Maar de hedendaagse definities van deze termen, die vooral rationeel en academisch zijn, geven niet voldoende aan dat de menselijke verbeelding en irrationaliteit een zeer belangrijke rol spelen in de onderwerpen waarover wij schrijven.

Ethiek

Om dezelfde reden kunnen we niet de term ‘intellectueel’ gebruiken, hoewel intellectuele factoren als definitie, divisie, redeneren, lezen, onderzoek, en retoriek belangrijk zijn. ‘Ethiek’ is een verleidelijke uitdrukking om te gebruiken, omdat de onderwerpen waarover we schrijven en de cursussen die we aanbieden allemaal gaan over ethiek, moraliteit en het beteugelen van onze begeertes en hartstochten.

Het draait allemaal om hoe we ons in dit leven gedragen en hoe we ons leven willen vormgeven. Toch is ‘ethiek’ een te beperkte term. Daarbij komt dat in onze individualistische maatschappij een term als ‘moraliteit’ bijna een scheldwoord is geworden.

Transformatie

Al onze artikelen en cursussen gaan over de transformatie van een visie op de wereld en over een metamorfose van onze persoonlijkheid. De termen ‘spiritualiteit’ en ‘spiritueel’ zijn heel geschikt om duidelijk te maken dat de onderwerpen op deze site niet alleen over het denken gaan, maar betrekking hebben op het hele psychisme van het individu.

Spiritualiteit is authentieke filosofie

De hedendaagse term ‘spiritualiteit’ is eigenlijk wat ze in de oudheid ‘filosofie’ noemden. Voor de oude filosofen was filosofie iets praktisch, iets wat je beoefende. Filosofie was niet het onderricht van een abstracte theorie, zoals het tegenwoordig is, maar het was de kunst van het leven.

Filosofie was een bepaalde levenshouding en een levensstijl. Het betrof alle aspecten van het leven: geestelijk, theoretisch en praktisch. Filosofie had als doel om het gehele leven van een student op zijn kop te zetten en blijvend te veranderen.

Authentieke filosofie bevrijdt het individu van een onecht leven en biedt hem een authentiek leven waarin hij zelfbewustzijn, een ware visie op de wereld, innerlijke vrede en vrijheid bereikt.

Jammer genoeg is de moderne filosofie een schim van haar originele vorm. Vandaar dat we hebben gekozen voor de wat meer ‘zweverige’ termen ‘spiritueel’ en ‘spiritualiteit’.

 

Gerelateerde artikelen

Abonneer
Abonneren op
guest

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle opmerkingen
Het overnemen van tekst is niet toegestaan
0
Wil je reageren op dit artikel?x
()
x