Mystiek

Vechten tegen de draak

Om tot zelfrealisatie te komen, dienen we eerst ons ego te temmen en te overmeesteren. Deze zware strijd wordt vaak symbolisch afgebeeld als een koene held die vecht tegen een groot afschrikwekkend monster zoals een draak of een hydra. Vooral de hydra is een mooi symbool voor het ego omdat het aangeeft dat je het monster nooit kan verslaan, Voor elke kop die je afhakt, verschijnen er twee nieuwe. Alleen met vuur kan het monster verslagen worden. Het vuur van de liefde.

Hoe ver is het naar het Paradijs?
Twee stappen.
De eerste stap is op je ego.
De tweede stap is in het Paradijs

Gelukkig heeft de mens niet alleen een ego, maar hij heeft ook de mogelijkheid in zich om deze te temmen. Voor het temmen van het Ego heeft de held de schild van zijn verstand en het zwaard van de wilskracht gekregen.
Het is mogelijk om met je verstand en wilskracht je ego te temmen. Maar veel mensen ondervinden vreugde wanneer ze de verlangens van hun ego volgen. Je laten leiden door je ego is leuk, totdat je valt en je hoofd in tweeën splijt. Pas na een ongeluk realiseert iemand zich dat hij al die tijd verkeerd bezig was. Je kan dus niet je ego volgen en gelukkig worden. Het volgen van je ego kan je kortstondig geluk geven, maar het leidt altijd tot problemen en ongeluk. Vroeg of laat stuurt het ego zijn rekening. Wanneer dat gebeurt dan krijgt de persoon iets van onschatbare waarde; de kans om spijt te betuigen en berouw te tonen.

Het temmen van het ego is erg moeilijk omdat het rebels, commanderend en opstandig is. Je kan er heel moeilijk afspraken mee maken. Een afspraak maken is moeilijk omdat je je ego niet kan vertrouwen. Je ego kan het ene moment “ja” tegen iets zeggen en het volgende moment toch “nee” doen. Als je ego kon praten dan zou het zeggen: “Ik zei geen “ja”. En als ik wel “ja” zei dan zeg ik nu “nee”, of je het nou leuk vindt of niet. Het maakt mij niet uit. Ik doe waar ik zin in heb. Het draait namelijk allemaal om mij en mijn wensen.”
Je kan geen afspraak maken met je ego, omdat het ego jouw welzijn en geluk niet belangrijk vindt. Je ego wil meester over jou zijn zodat zijn oppervlakkige, materiële en trotse wensen worden bevredigd.

Je ego speelt zo de baas over jou, dat je denkt dat wat goed voor hem is, goed voor jou is. Dit betekent dat wat slecht voor jou is, ook slecht voor je ego is. Je kan het ego temmen door dingen te doen die slecht zijn voor jou, maar goed voor anderen. Nederigheid en dienstbaarheid zijn de wapens om je ego mee te verslaan.

Je ego is je vijand. Je mag hem nooit vertouwen. Als je iets doet voor jezelf dan zal dat vaak je ego zijn die je controleert.

De beet van een cobra

Wanneer je bezig bent met het temmen van je ego dan kan je geen moment het schild van je verstand laten zakken. Als je dat doet, ook al is het maar voor een kort moment, dan zal het ego terugslaan en je bijten als een slang. Kan je een slang vertrouwen? Indien je denkt dat je een slang kan vertrouwen, dan moet je hem onder je shirt stoppen en gaan slapen. Zo gauw je weer wakker wordt, zal hij je bijten. Een slang is gevaarlijk, maar je ego is zeventig keer gevaarlijker. Een slang doet namelijk alleen jou pijn, terwijl je ego mensen om je heen, waaronder de mensen waar je het meeste van houdt, pijn doet.

Net als dronken mensen die een ongeluk krijgen, voelen we geen pijn wanneer we worden gebeten door ons ego. In sommige situaties kan het zelfs fijn voelen. Een dronken persoon die een pijnlijk ongeluk krijgt, voelt pas de pijn wanneer zijn dronken toestand over is. We zijn zo bezig de wijn van de materiële wereld te drinken, dat we niet de pijnlijke beet van ons ego voelen totdat we op ons sterfbed liggen. De materiële wereld voedt de slang van het ego waardoor het groter en groter wordt. Zo lang als dat je leeft, ben je je ego aan het voeden. Daarom heeft elke profeet opgeroepen om ten strijde te trekken tegen ons ego.

Het weigeren van de verlangens van het ego

Vertrouw dus niet de stem van je ego en doe niet wat hij je influistert. Vaak, liefst zo vaak als dat je kan, moet je de verlangens van je ego weigeren. In het begin is het moeilijk om de verlangens van je ego te weigeren. Om je ego te temmen moet je lijnrecht ingaan tegen zijn verlangens. Je zal meerdere keren per dag overstag gaan, maar soms zal het je lukken om je ego datgene te weigeren wat het verlangt. Je weet wanneer het je ego is die iets verlangt omdat nutteloos is, of zelfs schadelijk, en vaak alleen een kortstondig geluksgevoel geeft. Maar doordat je gewend bent alle grillen van je ego te gehoorzamen, is het moeilijk om het nutteloze of schadelijke verlangen tegen te houden.

Als je weet dat iets schadelijk is dan moet je het niet herhalen. Doe het een keer, en misschien nog een keer, maar wanneer je ego het weer verlangt dan moet je “nee!” zeggen. Zeg dan hardop tegen je ego: “Ik luister vandaag niet meer naar jou.” Of verbind er een aantal aan, zoals: “Ik luister vandaag maar twee keer naar je.” Op deze manier kan je proberen je ego te temmen. Je moet het minstens elke 24 uur een keer proberen.

Misschien lukt het een keer om een verlangen van je ego te weigeren. Wanneer dat lukt dan weet je dat je een schijnsel van het Hoger Licht hebt ontwaart. Je hebt de spirituele kracht om tenminste een keer per dag je wilskracht te gebruiken tegen je ego. Wanneer het maar niet lukt om de verlangens van je ego te weigeren dan moet je beseffen dat je niet dood bent. Een nieuwe dag geeft je een nieuwe kans om tegen je ego in te gaan. Zo gauw het wel lukt, weet je dat je inderdaad leeft, dat je de kracht hebt en dat je vol moet houden. Probeer een keer te verbeteren in twee keer, dan drie keer en meer.

Op deze manier kun je je ego temmen. Elke dag is een nieuw begin. Elke dag kan je een verlangen voor (teveel) eten, drinken, roddelen, begeren, slapen en toe-eigenen weigeren. Elke dag zijn er heel veel dingen waar je ego “nee” tegen zegt en waar jij dan “ja”  tegen moet zeggen. Of waar je ego “ja” tegen zegt en jij “nee” tegen moet zeggen. Al is het maar een keer. Dat is de methode om je ego te temmen en weer controle over jezelf te krijgen.

Indien een persoon niet het verstand en de wilskracht heeft om af en toe tegen zijn ego in te gaan, dan moet je niet onder de indruk zijn van zijn kleding of materiële eigendommen. Als een persoon niet in staat is om zijn ego iets te weigeren, dan bevindt hij zich op het niveau van de dieren. De mens heeft verstand en wilskracht gekregen. Gebruik ze tegen de dictatuur van je ego en je bevrijdt jezelf.

Oefening

Hier is een goede oefening om je ego te temmen.
Wanneer je mediteert of voor langere tijd nadenkt, drapeer dan een laken over jezelf heen. Het laken limiteert je bewegingen. Je kan niet naar links of naar rechts, naar voren of naar achteren. Onder het laken wordt het ook warm en zal snel zal je ego zeggen: “Haal dat laken weg. Ik wil vrijheid en koelte.” Hij zal zijn verlangens stellen boven jou verlangen voor meditatie of contemplatie. Probeer dan hardop te mediteren en na te denken, zo hard dat je de innerlijke drang van je ego overstemt. Onder je laken ben je afgesloten van de materiële wereld waar je ego de baas is en kan je een eerste rebellie tegen de dictator beginnen.

 

Gerelateerde artikelen

Abonneer
Abonneren op
guest

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

1 Reactie
Inline Feedbacks
Bekijk alle opmerkingen
MJ
MJ
7 jaren geleden

De liefde is als een vuur waarin vergaat wat van deze aarde is……