Mystiek

Twee soorten spirituele oefeningen

Er zijn twee soorten spirituele oefeningen:

1. Intransitieve
2. Transitieve

Het voordeel van transitieve oefeningen is beperkt tot alleen de beoefenaar. Voorbeelden zijn gebed, vasten, bedevaart, dhikr/mantra, zelfonderzoek, meditatie, wake, etc.

Intransitieve oefeningen brengen voordeel en comfort aan anderen. Voorbeelden zijn helende praktijken, altruïsme, het uitgeven van geld of het besteden van tijd aan anderen, dienstverlening, enz.

Er is niet altijd een duidelijke grens tussen deze twee oefeningen. Als je mediteert dan kan de rust en het inzicht die uit deze intransitieve oefening voortkomen ook ten voordele zijn van je directe omgeving. Sommige pelgrims geven de zegen die zijn menen te verkrijgen door hun bedevaart door aan vrienden, familieleden of mensen in nood. De andere type oefening  – de transitieve – moet in principe altijd voor het nut voor anderen zijn. Maar deze kunnen ook een positief effect op de beoefenaar hebben.

Alle grote wijzen die de mensheid heeft gekend, zijn het er over eens dat er geen beter werk, en geen betere oefening, is dan geluk brengen in de harten van anderen.

De Perzische mystici hebben ons zeer inspirerende voorbeelden van altruïsme gegeven. De mysticus Nuri heette Nuri, omdat hij licht (Nur) schonk aan anderen. Hij verklaarde:

Het fundament van ons pad rust op altruïsme“.

Dit waren geen loze woorden. Nuri stapte naar voren om eerder de doodstraf te krijgen dan twee van zijn mystieke broeders, die net als hij vals beschuldigd waren van afgoderij en ketterij en ter dood waren veroordeeld.

Hij zei toen hij de stap naar voren deed:

“Het meest waardevolle van alle dingen is het leven. Voor deze paar momenten die ik nog heb, wil ik werken aan mijn ziel. Voor mij is een moment in deze wereld kostbaarder dan duizend jaar in het volgende. Deze wereld is het domein van de dienstverlening. De hoogste vorm van dienstverlening en van vrijgevigheid is het hoogste offer te brengen zodat anderen langer te leven hebben in deze wereld.”

 

Gerelateerde artikelen

Abonneer
Abonneren op
guest

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle opmerkingen