Mystiek

Onvoorwaardelijk dankbaar zijn

You take the blue pill—the story ends, you wake up in your bed and believe whatever you want to believe. You take the red pill—you stay in Wonderland, and I show you how deep the rabbit hole goes. Remember: all I’m offering is the truth, nothing more.
~ Morpheus tegen Neo in de film The Matrix

Indien men een simpele en makkelijke manier wil vinden om gelukkig te worden, dan is spiritualiteit een goede keuze. Spiritualiteit is extreem simpel. Reageer gewoon op alles wat je denkt, voelt, ervaart (inclusief je zelf-bewust-zijn) op elk moment met de intentie om onvoorwaardelijk dankbaar te zijn, telkens weer. En indien je gelovig bent dan mag je ook onvoorwaardelijk dankbaar zijn aan God, Allah of welke naam jijzelf geeft aan de Essentiële Realiteit die alles bevat en omvat.

Deze continue dankbaarheid  zorgt er niet alleen voor dat je kalmer wordt en liefdevoller, maar tevens dat je wijzere beslissingen in je leven zal nemen.

Om dit gevoel van dankbaarheid in jezelf op te roepen en te cultiveren bieden religieuze en spirituele tradities je vele praktische oefeningen, doctrines en organisaties. Indien je dat wenst dan kan je gebruikmaken van dit rijke aanbod. Ze kunnen je spiritualiteit gecompliceerder maken. Maar sommige mensen voelen dat ze dit soort oefeningen, wijsheden en organisaties nodig hebben. Waarom zou je immers het wiel uitvinden wanneer iemand anders dit al heeft gedaan?

Iets anders wat spiritualiteit ook gecompliceerder kan maken, is dat veel mensen een waslijst aan condities, voorwaarden en levensvragen hebben waarvan ze denken dat ze deze moeten najagen. Soms kunnen deze condities, voorwaarden en vragen in de weg lopen van de intentie om – op elk moment van hun wakkere leven – onvoorwaardelijk dankbaar te zijn.

Wanneer het ons lukt om onvoorwaardelijke dankbaarheid te integreren in ons leven, in onze gedachten, onze acties en onze beleving, dan zijn we al halverwege de weg naar geluk. Deze dankbaarheid kunnen we echter niet subtiel, discreet en zonder intentie of gevoelens doen.

De kleine weg

In de vorige eeuw leefde er een christelijke non genaamd Therese van Lisieux. Deze lieve non praktiseerde het spirituele pad van de ‘kleine weg’, zoals zij het noemde. Zij geloofde dat God het vooral waardeert wanneer mensen aandachtig en met liefde de kleine of triviale dingen in het leven doen. In het klooster waar zij leefde deed ze daarom – uit liefde en dankbaarheid – de kleine huishoudelijke werkzaamheden, zoals de afwas, koken en het schoonmaken van de toiletten.

Wanneer we dankbaar zijn dat we deze kleine dingen kunnen en mogen doen, en we hier rust in kunnen vinden, dan beginnen we een verbinding te voelen met alles om ons heen.

Wanneer we gewend raken aan deze liefdevolle focus op de ‘kleine dingen’ dan zullen we merken hoe ‘voedend’ deze verbinding is. Een goede manier om deze verbinding te beleven, is om deze met dankbaarheid te uiten. Door dankbaarheid te uiten, delen we de verbinding met onze omgeving.

“Een reden waarom we terugdeinzen van het ervaren van dankbaarheid is omdat het beangstigend is. Het wonderbaarlijke van het moment waarin er niks is behalve een opwelling van simpel geluk is overweldigend. Dankbaarheid komt zo dicht bij de kern van het leven – het is zo puur en echt – dat het direct onze rationele gedachten stopt. Deze overgave aan het moment kan als zeer bedreigend worden ervaren. Waar stopt immers deze dankbaarheid?” – Regina Sara Ryan

Volgens elke authentieke spirituele tradities heeft deze dankbaarheid geen einde. Het gaat zelfs verder dan de dood.

Het voelen van dankbaarheid is zowel een inzicht als een aansporing. Het maakt iemand bewust van de bron van leven en hoe deze stroomt. Tevens kan het iemand laten voelen dat er ‘iets’ is dat onze behoeftes en wensen aanvoelt en er aan tegemoet komt.

Beoefenen van dankbaarheid

In het begin dien je dankbaarheid te uiten met je tong. Je dient elke keer dat je dankbaarheid voelt, dit te bevestigen door te zeggen ‘dankjewel’, of indien je gelovig bent ‘godzijdank’. Ben je meer ervaren – gaat de verbale uiting van dankbaarheid zo goed als vanzelf – dan dien je dankbaarheid te uiten met je lichaam. Dit kan je bijvoorbeeld doen door een lichte buiging te maken wanneer je ‘dankjewel’ zegt, of je kan zelfs knielen wanneer je totaal overgeeft aan het gevoel van dankbaarheid. De derde en meest geavanceerde vorm van dankbaarheid is door deze te uiten met je hart. De dankbaarheid vanuit je hart gaat rechtstreeks naar de bron.

Onvoorwaardelijke dankbaarheid beoogt maar één enkel spiritueel doel; dat je je bewust wordt van de weldoener en niet van de gekregen weldaad. Deze vorm van dankbaarheid kan omschreven worden als ‘dankbaarheid door inzicht’. Het Franse woord reconnaissance (dankbaarheid uit herkenning) is een mooie uitdrukking voor deze vorm van dankbaarheid.

Dit inzicht heeft niks te maken met theoretische kennis. Het is kennis gebaseerd op bewijs. Wat ook de aanwijsbare oorzaak mag zijn van je weldaad in deze (materiële) wereld, de eigenlijke bron is immaterieel. Wanneer je deze staat van spiritualiteit hebt bereikt dan kun je het ‘goddelijke’ zien in een mosterdzaadje.

????????????????????????????????????????