Mystiek

Mindfulness of Soulfulness

Er is een wijs gezegde betreffende mindfulness: ‘Het menselijk leven bestaat uit drie dagen. Gisteren is voorbij. Morgen is onbekend. Vandaag leef je.’

Bovenstaande benadering van mindfulness is voor de gewone mens. Een zoeker naar Licht probeert te denken in drie uren in plaats van dagen, of misschien zelfs in drie seconden, of drie ademhalingen.

Oude Griekse meesters, zoals Empedocles en Plotinus, noemde deze vorm van mindfulness metis. Metis gaat samen met kairos (weten en doen wat goed is in een situatie). Als u wilt weten welke actie het beste is in een situatie, moet u volledig ‘in het moment’ zijn. Het cultiveren van metis om kairos te bereiken, was de centrale idee achter de Griekse filosofie.

Mindfulness, zoals zijn naam al aangeeft, gaat te vaak alleen over de hersenen. Maar zoekers naar Licht zijn meer bezorgd over hun geest of de ziel dan hun (mechanische) hersenen. Misschien hebben we in deze materiële tijd soulfulness harder nodig dan mindfulness. Soulfulness houdt zich bezig met drie aspecten van het Goddelijke; Het is de oorzaak en de schenker van het moment, de reden voor het moment, en de ontvanger (van de ervaring) van het moment.

 

Gerelateerde artikelen

Abonneer
Abonneren op
guest

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle opmerkingen