Artikelen

Het verhaal van de kameel, de os en de ram

Een kameel, een os en een ram kuierden langs een weg, toen zij een frisse pol gerstgras zagen die zij alle drie graag wilden hebben.

Zij stopten en de ram zei:
“Als wij dit verdelen, zal geen van ons voldaan zijn. Laten we doen wat onze spirituele meester ons geadviseerd heeft en het aan de oudste geven, door daarmee zijn superieure ervaring te eren.”

De ram ging verder:
“Niemand eert vandaag de dag hun ouderen nog zonder een of andere bijbedoeling. De jongere nodigt hen alleen uit om het voedsel eerst te proeven als zij menen dat het te heet is voor henzelf. Zij nodigen de ouderen alleen dan uit om de brug als eerste over te steken als zij gevaarlijke scheuren in de pijlers zien, en niemand buigt deze dagen nog voor een leraar zonder een of andere dubbelhartigheid in zijn hoofd. Dus laten wij aan elkaar onze leeftijd uiteenzetten en deze zaak regelen. Als het om mij gaat; ik weet mijn precieze leeftijd niet, maar ik ben eens geweid met de ram die Abraham offerde in plaats van Isaak.”

De os:
“Nou, daar ga ik met gemak overheen! Ik werd ooit ingespannen voor de ploeg waarmee Adam ploegde, voordat hij Eden verliet.”

De kameel luisterde zwijgend naar hun verbazingwekkende leugens, strekte zijn lange nek uit, plukte de heerlijke pol, en terwijl hij het boven hun hoofden hield en het opat, zei hij:
“Ik weet niet veel van deze chronologie, lieve vrienden, maar ik weet dat ik groter ben dan jullie twee, en dat heeft duidelijk spirituele betekenis.”

 

Vragen ter overdenking van deze mystieke parabel

Waar denk je dat deze parabel over gaat?
Wie of wat zijn de ram, de os en de kameel?
Is het argument van de kameel dat hij de grootste is een goed argument?

 

2 reacties op “Het verhaal van de kameel, de os en de ram

  1. Avatar

    De ram en de os ontlenen hun status aan hun verleden.
    De kameel heeft door zijn grootte meer overzicht, maar daarnaast is hij volkomen in het hier en nu, pakt zijn kans en beïnvloedt daardoor het heden.

Reageer op dit bericht

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Don`t copy text!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang gratis een mystiek e-boek

Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief. Dan blijf je niet alleen gemakkelijk op de hoogte van interessante artikelen, nieuwe cursussen en leuke acties, maar ontvang je ook tijdelijk het exclusieve mystieke ebook 'De Tempel der Mensheid'.
%d bloggers liken dit: