Artikelen

Godsbeeld

Net als veel religieuze atheïsten en agnosten worstel ik ook met mijn godsbeeld. Gelukkig hoef ik niet het godsbeeld uit mijn jeugd te verwerpen zoals zoveel andere zoekers wel moeten doen, willen ze verder gaan op hun reis naar het Licht.

Ik moet een nieuw godsbeeld scheppen. Het is mijn overtuiging dat het ego het grootste struikelblok is op weg naar zelfverbetering. Om dit ego het zwijgen op te leggen moet je het bevechten met nederigheid, opoffering en dienstbaarheid.

Het ego is zo groot en krachtig dat je het alleen kan bevechten door er een nog groter en krachtiger iets tegenover te stellen, God dus, of een Goddelijke Aanwezigheid. Iets waar ik mijn nederigheid aan kan toetsen of op kan projecteren.

Maar ik ben opgegroeid in een van de meest seculiere samenlevingen ter wereld, in een gezin waar religie geen rol speelt. Vanuit mijn achtergrond ben ik daardoor redelijk agnostisch en misschien zelfs wel atheïstisch. Ik moet de Goddelijke Aanwezigheid ontdekken – of ervaren – die ik rationeel verwerp. Ik hecht erg aan mijn rationaliteit, maar ik moet het overwinnen om dichter bij mijn Zuivere Kubiek te komen. Dat is best een pittige klus.

De reis naar het Licht is de reis naar – en door – je hart. Hoe verder je weg komt van de ratio, hoe dichter je bij je hart komt. Een wijs iemand zei ooit:”Dat wat slecht is voor je ego, is goed voor je hart.” En zo is het. Maar wat is die reis moeilijk.

 

2 reacties op “Godsbeeld

  1. Avatar

    De persoonlijke godheid heeft al voor velen afgedaan. Daarentegen zie je een meer pantheïstisch godsbeeld steeds meer opkomen: de kosmos (incluis onszelf) als ‘god’. Zelf kan ik me goed vinden in de Tao: de onpersoonlijke Weg van alles en onze eigen plaats daar in, de Te (deugd) cultiverend.

    Om ons bewust te worden van onze plek in deze Tao hoeven we maar te kijken naar de grootte van het (ons bekende) universum. Dit filmpje is daar een goed middel voor: http://www.youtube.com/watch?v=2LUQVzerseI

  2. Avatar

    De Tao is zo te lezen een goede methode voor jou om nederigheid, tevredenheid en dankbaarheid te kweken. Om die drie dingen gaat het. Sommige mensen hebben daar een persoonlijke God bij nodig, anderen een gnostische ervaring, en weer anderen voelen dat bij contemplatie over de grootsheid van het heelal. Ieder krijgt de hoeveelheid Licht dat zijn of haar hart aankan.
    Bedankt voor het filmpje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Don`t copy text!

Word Vriend van de Mystieke School

Wil je verder lezen? Dat kan. Je kunt deze melding gewoon wegklikken, want wij doen niet aan betaalmuren.

Maar goede artikelen schrijven kost geld. Steun daarom onze missie als je ons werk belangrijk vindt.

Word Vriend van de Mystieke School