De weg van de Spirituele Krijger

Na vele jaren het spirituele pad te hebben bewandeld, en al doende tientallen mede-zoekers te hebben ontmoet en gesproken, ben ik tot het besef gekomen dat hetgeen dat meer dan elke andere factor onze groei, vooruitgang en zelfrealisatie tegenhoudt, angst is.

Angst is het belangrijkste wapen dat het ego tegen ons gebruikt. Deze angst wordt aangedreven door de onbewuste drang naar zelfbehoud (wat positief is). Maar angst is tevens de moeder van al onze fouten en dwalingen. Een wijs mens heeft ooit gezegd: “De grootste zonde is angst.” Angst is namelijk het tegenovergestelde van geloof (in jezelf of iets hogers) en overtuiging. In elk authentiek spiritueel pad bestaat groei en vooruitgang uit het overwinnen van de oer-angst die onderdeel is van onze psyche. Deze oer-angst is een belangrijke oorzaak voor ons gebrek aan een besef van eenheid. Angst vangt ons in middelmatigheid en niet-gerealiseerd potentieel. Het weerhoudt ons ervan om het beste en mooiste in onszelf te ontdekken.

Spiritualiteit is de Weg van de Spirituele Krijger. Niet een krijger van oorlog, strijd, geweld, conflict, agressie en woede. Nee, juist iemand die vecht voor het omgekeerde. Een krijger van vrede, rust, geestelijke kracht en stabiliteit. Na zo’n vijftien jaar lang op reis te zijn naar het Licht, ben ik tot het besef gekomen dat een belangrijke reden voor de problemen in onze cultuur, en dus in ons leven, is dat wij (mannen voornamelijk) de Weg van de Spirituele Krijger hebben verloren.

In onze kindertijd (in onze onschuld) wordt ons geleerd om te leven in angst. Om te buigen voor mensen die ‘beter’ zijn dan wij. En we leren dat dit ‘beter zijn’ puur te maken heeft met status en materiële rijkdom. Deze angst laat ons in de valstrik lopen van de moderne materialistische wereld.

Het verlies van de Weg van de Spirituele Krijger heeft een gevaarlijke prijs. Het leidt tot het verlies van ons zelf; ons ware zelf. En het verlies van betekenis en doel; het goddelijke of hogere doel waarvoor we zijn geboren. Dit verlies beïnvloedt ons op elk niveau en in elke dimensie. Constante angst ruïneert onze gezondheid, omdat ons lichaam en geest innerlijk instort onder de voortdurende spanning van stresshormonen. Wanneer dit jaar na jaar gebeurt dan uit het zich uiteindelijk in verschillende lichamelijke en geestelijke aandoeningen,  en in toenemende mate in terminale chronische ziektes.

Angst houdt ons tegen in onze maatschappelijke carrière (indien u dat ambieert) door een gebrek aan vertrouwen in ons (hogere) zelf en in het goddelijke potentieel dat in elk van ons zit. Het veroordeelt ons tot middelmatigheid. We durven niet om voor onszelf op te komen, of voor de dingen waar we in geloven of waar we voor staan. Door angst durven we geen kansen en risico’s te nemen. Worden we bang om te winnen en te slagen. Veroordelen we onszelf tot een onbevredigend leven die ver weg ligt van onze innerlijke (of spirituele) capaciteit en potentieel.

In relaties vernietigt deze onbewuste angst onze huwelijken, en berooft het onze kinderen en families van de rust en stabiliteit die ze verdienen. Onze onschuld raken we kwijt wanneer angst de basis van onze relaties ondermijnt. Angst levert onnodige conflicten, spanningen, agressie, jaloezie en wantrouwen op.

In spiritualiteit weerhoudt angst ons er van om echt naar binnen te gaan; diep in onszelf onze ware essentie te ontdekken. We zijn bang. Bang voor het donker, de isolatie, de waarheid. We zijn bang voor de dood. En zo blijven we stilstaan bij de veilige oever. Door angst zullen we nooit de verborgen schatten diep in de oceaan ontdekken. De parels op de zeebodem zijn voorbehouden voor de dappere, de moedige, de onverschrokken en de oprechte zoekers.

Waarlijk is angst onze grootste zonde. En het is tijd om een ​​einde te maken aan angst in ons leven. Het is tijd om onszelf te bevrijden, om onze geest te bevrijden, en om ons goddelijke potentieel te realiseren.