De ware meester

Een spirituele meester maakte eens een reis samen met een aantal van zijn studenten. Elke keer wanneer hij een stad bezocht, kwamen de inwoners die geïnteresseerd waren in spiritualiteit naar de groep toe en toonden diep respect voor de meester en eerden hem.

Toen ze richting een volgende stad liepen, verzocht de meester een van zijn studenten om te doen alsof hij de meester was, terwijl de meester zich onder zijn studenten zou begeven. De meester gaf de student zijn mantel en zijn wandelstok. Toen de groep de stad binnenliep, toonde de lokale bevolking diep respect voor de verklede student. Ook tijdens bezoeken aan andere steden gebeurde dit.

Slechts één keer ging het anders. De mensen toonden opnieuw diep respect voor de “meester”, met uitzondering van één man. Hij merkte op: “Hoe is het mogelijk dat het licht van gnosis niet in deze ‘meester’ kan worden waargenomen, maar alleen in de ogen van de student die daar tussen de andere studenten zit?” En hij wees toen naar de ware meester.