De Roos

De Roos 1

Op een dag liep een jonge leerling met zijn meester door de tuin. De student voelde zich onzeker over wat het lot – of het goddelijke – van hem verlangde. Hij vroeg advies aan de meester.

De wijze meester liep naar een rozenstruik en overhandigde de jonge student een roos. Hij vroeg de leerling om de roos te openen zonder een van de bloemblaadjes te beschadigen. De jonge leerling keek vol ongeloof naar de meester. Hij probeerde te bedenken wat een simpele roos te maken had met zijn ambitie om de wil van het Goddelijke te kennen.

Vanwege zijn grote respect voor de meester, probeerde de leerling de roos te ontvouwen en elk bloemblad intact te houden. Het duurde niet lang voordat de leerling zich realiseerde dat dit onmogelijk was. De meester zag het onvermogen van de jongere leerling om de roos te ontvouwen zonder een bloemblad te scheuren. De meester droeg toen het volgende gedicht voor:

Dit is maar een kleine roos
Een door God ontworpen plant
Maar ik kan niet de blaadjes ontvouwen
met mijn eigen grote hand

Het geheim van het ontvouwen van de blaadjes
is alleen bekend bij God
Hij opent de roos zo zoet en teder
Maar in mijn handen gaat ze kapot

Als ik niet een roos kan ontvouwen
Een bloem door God gegeven
Hoe kan ik dan de wijsheid bezitten