Mystiek

Mystiek als Remedie

De remedie voor een mogelijke sociale desintegratie en morele ineenstorting van de huidige samenleving ligt in de mystiek. Mystiek stijgt uit boven principes, dogma’s en rituelen. Mystiek stelt een individu in staat om boven vergankelijkheid, versnippering en irrationaliteit uit te stijging richting universaliteit.

Mystiek geeft de wet der rechtvaardigheid aan zowel individuen als groepen. Mystiek heeft haarzelf gered van intellectualisme, formele theologie en routine.

De huidige maatschappelijke waarden en normen vereisen een herwaardering. We kunnen ons nationaal gedeelde moraal en geloof alleen doen herleven op basis van een uitwisseling tussen de werkelijk universele waarden en die van individuele groepen en instellingen.

Er kan geen twijfel over bestaan dat de authentieke mystiek, door zijn creativiteit en verheerlijking van het leven, in staat is gebleken om hoop, geloof en vertrouwen, vrijheid en goedheid aan de mensheid te geven. Mystiek kan sociale rechtvaardigheid bieden in het komende economische en politieke landschap.

Er zijn verschillende populaire mystieke stromingen geweest, zoals de Bhakti cultus in het hindoeïsme, soefisme in de islam, het hermetisme en gnosticisme in het christendom. Deze morele en geestelijke stromingen en ethische bewegingen hebben de mensen beïnvloedt en hun leven voller, gelukkiger, beter en rijker gemaakt.

Laat de mystici nu een kern van spirituele betekenis en ervaring geven aan de levens van de mensen, om zodoende mens met mens, en mens met het Hogere te verenigen.

 

Gerelateerde artikelen

Abonneer
Abonneren op
guest

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle opmerkingen