Artikelen

De mysticus

Een mysticus is een fragment van de Steen der Wijzen. Mensen zijn afhankelijk van hem want hij is een integere man (of vrouw). Hij staat stevig wanneer anderen falen. Hij is een vriend; betrouwbaar, vol van mededogen en liefde. Soms neemt hij de rol op zich van een adviseur; eerlijk, openhartig en onverschrokken. Wanneer de waarheid wordt bedreigd staat hij er als een tegenstander; rechtvaardig, moedig en ridderlijk.

Een mysticus is een leraar die een gevoel voor goede daden opwekt bij zijn leerlingen.

Een mysticus, uitgerust en bewapend als hij is, met de waarheid, zuiverheid, integriteit, onzelfzuchtigheid, vriendelijkheid, barmhartigheid, vergeving en vrijgevigheid, kan de wereld veroveren, en met succes het hele universum in oppositie tegemoet treden.

Vriendelijkheid naar jezelf toe, is volgens de mysticus van groot belang. Want deze vriendelijkheid is de honing die de angel van onvriendelijkheid door iemand anders zoet maakt.

De mysticus tolereert onvolmaaktheid. Want volgens hem bestaat perfectie nergens. Het begrijpen van dit geheim is de triomf van de menselijke intelligentie.

Een mysticus is een vrij man. Zijn ondogmatische inzichten en zijn onverschilligheid ten opzichte van dingen die er niet toe doen, maken hem vrij van de gebruikelijke normen en waarden. Hij is niet een dienaar of slaaf van een (over)heerser. Hij is niet geïnteresseerd in roem of status. Winst en verlies zijn voor hem zinloze begrippen.

Hij is een vrij man, hij is vrij in zijn handelen, vrij in zijn persoon, en vrij in zijn tijd.

 

4 reacties op “De mysticus

 1. Avatar

  Volgens mij is dit niet echt het beeld wat een mysticus bij mij oproept. Met de stelligheid waarmee het gebracht wordt heb ik ook wel moeite. Volgens mij kan het best zijn dat sommige mystici erg positief gericht zijn op de hen omringende wereld, maar dat hoeft niet persé. Mystici kunnen ook juist heel erg naar binnen gericht zijn, voor zover ik dat uit studiemateriaal en eigen onderzoek heb kunnen opmaken.
  Misschien is het goed om eerst te definieren wat in dit geval onder een mysticus verstaan wordt. Ik denk dat zijn karakter in dit verband niet in de eerste plaats bepalend is, maar eerder het samenvallen met Iets – hoe dat ook benoemd mag worden: natuur, muziek, gevoel en meer – dat hem/haar overstijgt.

 2. Zoeker naar Licht

  Bedankt Anne voor je redactie?
  Wat vragen kwamen in me op.
  Is het overstijgen van natuur, muziek, gevoel etc. genoeg om iemand een mysticus te noemen?
  Kan iemand een goede mysticus zijn zonder dat zijn omgeving hier in positieve zin iets van merkt?
  Indien karakter – of gedrag – niet bepalend is, kan iemand dan een mysticus zijn, maar met een slecht karakter?
  Is mystiek iets zuiver theoretisch, of zit er ook een praktische kant aan?

  1. Avatar

   M.b.t. overstijgen van natuur, muziek enz.: dit kan tot mystieke ervaringen leiden. Maar – en ik heb zeker niet de wijsheid in pacht – ik denk dat er nog veel meer ervaringen op velerlei gebied kunnen zijn die je als mystiek zou kunnen benoemen (of herleiden, als je een passende definitie zou hebben gevonden voor het begrip mystiek, waar overeenstemming over is).
   Ik denk dat een mysticus zowel goed als slecht kan zijn. Iets daartussen in ook (zoals ik het zie). Mystiek op zich heeft daar niets mee te maken, als je het mij vraagt. Mystiek is in mijn optiek noch theoretisch noch praktisch. Je kunt wel via magie (aan de hand van b.v. visualisaties of het uitvoeren van rituelen) tot mystieke ervaringen komen. Magie bedrijf je, mystiek onderga je.

 3. Avatar

  Mooi hoor, die omschrijving van de mysticus. Ik vind het perfect zo. En met de stelligheid van Anne kan ik niet uit de voeten. Die slaat voor mij nergens op.

Reageer op dit bericht

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Don`t copy text!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang gratis een mystiek e-boek

Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief. Dan blijf je niet alleen gemakkelijk op de hoogte van interessante artikelen, nieuwe cursussen en leuke acties, maar ontvang je ook tijdelijk het exclusieve mystieke ebook 'De Tempel der Mensheid'.