De moeilijkheid om esoterische lessen te geven en te ontvangen

De moeilijkheid om esoterische lessen te geven en te ontvangen 1

In dit artikel gaan we wat dieper in op het geven en het ontvangen van esoterische lessen. Veel spirituele genootschappen, waar de vrijmetselarij ook toe behoort, hanteren redelijk strenge ballotage-procedures. De reden hiervoor is dat niet iedereen geschikt is om zich te voeden met spirituele kennis. In de evangeliën zegt Jezus al dat een mens geboren moet worden uit lucht. Wat betekent deze uitspraak, en wat heeft dit te doen met esoterie?

In veel oude gnostische geschriften is de mens onderverdeeld in verschillende klassen.

• De eerste klasse is die van de stoffelijk mens. Het woord ‘stoffelijk’ komt van het Grieks woord hyle dat ‘materie’ of ‘hout’ betekent. Een hylikoi (stoffelijk mens) is een ‘houten mens’. Best een goede definitie wanneer je er over nadenkt.
  • De volgende klasse is de verstandelijke mens (psyche). Het Grieks woord psyche betekent lucht of geest. Een verstandelijk mens (psychikoi) is iemand die zijn rationele vermogens heeft ontwikkeld zodat hij een laag dieper kan gaan dan alleen de letterlijke ervaring van de stoffelijke wereld. Een verstandelijk mens kan het leven zien als een rationele strijd tussen goed en kwaad (moraal). Hij leeft hierdoor niet meer voor zijn eigen voordeel alleen. Misschien ziet hij het leven als het gevecht van de rationele mens tegen de geest van onwetendheid en irrationaliteit. In ieder geval ziet hij leven op een andere manier dan dat een stoffelijk of houten mens deze ziet.
  • De derde klasse van mensen is de geestelijke mens (pneuma). Deze pneumatikoi is een intellectueel in de letterlijke zin van het woord. Hij kan voorbij zijn ratio gaan en het Intellect (nous) bereiken. Hierdoor kan hij nog een laag dieper gaan dan de psychikoi en de Waarheid of Eenheid zien achter de stoffelijke wereld.

We kunnen nu de woorden van Christus beter begrijpen toen hij zei dat een mens geboren moest worden uit de geest of lucht. Wat hij daarmee bedoeld kan hebben, is dat mens op zijn minst verstandelijke (psyche) of geestelijke (pneuma) vermogens moet hebben om esoterische/goddelijke kennis te kunnen vergaren, al is het maar in theoretische of rationele zin.

In het streven om onszelf te verbeteren, dienen we onszelf te transformeren en de puur materiële kijk op het leven achter ons te laten. De stoffelijke mens zit (nog) te diep in de materie om esoterische kennis tot zich te nemen. Jezus zei al dat men geen paarlen voor zwijnen moet gooien. Op zijn minst kunnen ze de waarde er niet van inschatten. Op zijn ergst kunnen ze zich in de paarlen verslikken.

castingpearlsGnostische scholen bestonden al lang voor de komst van Christus. ‘Gnostisch’ komt van het Griekse woord gnosis wat ‘kennis’ betekent. Het verwijst echter naar een intellectuele en niet een rationele vorm van kennis. Deze vorm van kennis is niet zuiver materialistisch. Het is andere kennis dan dat op onze hedendaagse scholen wordt onderwezen. Elke authentieke spirituele methode en leerschool biedt haar volgers een weg om gnosis te bereiken.

Een moderne benaming voor de pneumatikoi is de ‘spirituele mens’. Het probleem is echter dat de term ‘spiritualiteit’ nagenoeg haar betekenis heeft verloren.

In de westerse – seculiere en agnostische – wereld is spiritualiteit overal. Zo lijkt het. Wie kent er niet iemand die aan mindfulness doet of aan yoga? Wie kent er niet iemand die een boek van Paulo Coelho, Susan Smit of Eckhart Tolle heeft gelezen? Wie kent er niet iemand die een workshop reiki, aura-reading of energy-channeling heeft gevolgd (en daar een certificaat van ‘deskundigheid’ heeft gekregen)?

Maar deze platte en materialistische vormen van spiritualiteit hebben niks te maken met authentieke spiritualiteit. In spiritualiteit draait het niet om kortdurende workshops, hippe kleding, lifestyle tijdschriften, persoonlijke getuigenissen of trendy woonaccessoires. Echte spiritualiteit vereist inspanning en opoffering.

De cultivering – of perfectionering – van moraliteit is slechts een eerste stap op de lange weg om een spirituele pneumatikoi te worden.

Een reactie op “De moeilijkheid om esoterische lessen te geven en te ontvangen

1. Avatar

Als je de bijbel gaat lezen of je leven er vanaf hangt ,dan besluit God of hij je de waarheid openbaart of niet ,wie zijn leven verliest die zal het vinden ,je lacht alle occulte esoterische jongens en meisjes uit ,ze hebben de klok horen luiden maar de …….