Artikelen

Communicatie

Communicatie 1

Het heeft geen nut als “Verlicht” persoon een “primitief” persoon de les te lezen. Het maakt niet uit of deze persoon een primitieve Arabier is die de islam aanhangt, of een analfabete boer uit Drenthe die het christendom belijdt.

Een wijs persoon heeft eens gezegd dat communicatie alleen mogelijk is tussen gelijken.

Er is een Soefi gezegde dat luidt: “een goede tuinier plant geen rozen tussen onkruid”. Het heeft geen nut onze westerse waarden in een dialoog aan iemand over te dragen wanneer die persoon op een andere niveau zit en andere belangen heeft

Deze “primitieve” mensen beleven hun leven heel anders dan wij. Zij zijn bezig met overleven en dan zijn zaken als “persoonlijke integriteit” en “individuele vrijheid” loze en nietsbetekenende begrippen.

Elk persoon op aarde probeert de illusie in stand te houden dat hij in controle is over zijn eigen wereld of realiteit. Hoe minder een persoon het gevoel heeft dat hij deze controle heeft, hoe gekker hij gaat doen om deze controle te krijgen. Nu kan iedereen wel begrijpen dat iemand die ongeletterd is, en dus ook ongeschoold, weinig begrijpt van de wereld om hem heen. Hij heeft geen controle over zijn wereld en is dus bang. En een kat in het nauw…

Onderwijs, genoten in vrijheid, is een goede oplossing tegen deze angst. Jammer genoeg is in veel landen het onderwijs in handen van een autoritaire overheid die bepaalt in hoeverre mate het individu kennis mag vergaren. Ook in Nederland is dit het geval. Denk maar aan de invoering van de tempobeurs een aantal jaren geleden die grotendeels bedoeld was om te voorkomen dat niet te veel jonge mensen zouden doorstromen naar het hoger onderwijs, want dat kon het bedrijfsleven niet aan.

Een overheid heeft baat bij een grotendeels dom volk. Niet alleen Iran of Irak, maar ook de VS of Rusland of zelfs Nederland.

De wantoestanden in het Midden-Oosten hebben dus niet zo zeer met cultuur of geloof te maken, maar meer met politiek en macht.

Een geschoold meisje met een hoofddoek is een prachtig gezicht en een verrijking van onze cultuur. Een laag- of ongeschoold meisje met een hoofddoek is een voorbeeld van machtsmisbruik door dogmatisch denkende religieuze leiders.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Don`t copy text!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang gratis een mystiek e-boek

Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief. Dan blijf je niet alleen gemakkelijk op de hoogte van interessante artikelen, nieuwe cursussen en leuke acties, maar ontvang je ook tijdelijk het exclusieve mystieke ebook 'De Tempel der Mensheid'.