Artikelen

Praktisch Stoïcisme: Hoe ga jij om met je emoties?

Hier is een stoïcijns inzicht waarmee je in je dagelijkse leven een week lang kunt oefenen. Onder de oefening kun je jouw ervaringen met het in de praktijk brengen van de stoïcijnse wijsheid met anderen delen.

Wij kijken uit naar het delen van mooie inzichten waarmee we elkaar verrijken en aanmoedigen.

Waarom Praktisch Stoïcisme?

De stoïcijnse Keizer Marcus Aurelius schreef:

“Praat niet over wat een goed mens is, maar wees er een.”

Zijn mede-stoïcijn Epictetus schreef in zijn Encheiridion (52) hetzelfde, maar hij gebruikte iets meer woorden:

“Het eerste en meest noodzakelijke punt in de filosofie is het toepassen van de principes zoals: ‘Lieg niet’; het tweede punt is de bewijsvoering waarom wij niet moeten liegen. Maar wij verspillen onze tijd aan de vraagstelling en al onze kracht is daarmee gemoeid. Maar het eerste punt verwaarlozen wij volledig. Dus liegen wij, maar staan aan de andere kant direct klaar om te bewijzen waarom wij niet moeten liegen.”

Praktische oefening: Hoe ga jij om met je emoties?

Deze week kun je oefenen met het volgende inzicht van Seneca (XLVIII 4):

“Zowel ambitie als woede proberen dezelfde rechten op mij te hebben als plezier. Ik zal uit elkaar worden getrokken, of liever stukgeslagen worden, te midden van al deze tegenstrijdige passies.”

De stoïcijnse filosofie leert niet dat we onze emoties dienen te onderdrukken en te vermijden. Het stoïcisme accepteert ons gewoon zoals we zijn. En wat we zijn, zijn menselijke wezens met emoties.  Emotie voelen is immers mens zijn.

Het stoïcisme geeft ons bruikbare en praktische aanwijzingen over hoe we beter met onze emoties kunnen omgaan wanneer we ons leven leiden. De oude stoïcijnse meesters adviseren ons om zo vaak mogelijk, ongeacht hoe weinig succes we hebben, ons emotionele spectrum te verschuiven van Pathea naar Eupatheia.

Pathea (dit zijn negatieve emoties zoals boosheid, haat en angst) brengen disharmonie in ons innerlijk. Terwijl Eupatheia (gezonde positieve emoties zoals liefde, vreugde en een gevoel van rechtvaardigheid) geen innerlijk conflict veroorzaken.

Dus focus je op die emoties die zorgen voor een innerlijke harmonie en deze versterken. Je hebt namelijk helaas alleen maar voldoende denkkracht in je hersenen om een van deze soorten emoties per situatie te voelen.

Wees er deze week alert op wanneer je Pathea voelt. Doe dan een bewuste poging om het in Eupatheia te veranderen. Als je negatieve emoties wilt voelen, dan is dat prima. Maar laat je gemoedstoestand daar niet eindigen.

Gebruik je vermogen van de rede (dat wat de logos je gaf) om een innerlijke dialoog met jezelf te hebben en jezelf te dwingen om Eupatheia te denken en te voelen.

Het maakt niet uit wat je negatief ervaart. Er is ALTIJD een positieve draai die je kunt vinden wanneer je daarnaar zoekt.

Houd daarbij in je achterhoofd de kortheid van het leven. Onthoud dat we allemaal dezelfde leren zakken zijn gevuld met bloed en andere ‘viezigheid’.  We zijn allen mensen met een doodvonnis. Onthoud dat de mensheid de grootste vijand is van zijn eigen wil. En dat mensen niet “slecht” zijn maar “slechte” dingen doen.

Succes deze week. En zoals gebruikelijk, deel je ervaringen en inzichten hieronder als je daar zin in hebt. Veel mensen halen inspiratie uit het lezen van andermans ervaringen.

Handig om bij deze oefening te gebruiken

Een reactie op “Praktisch Stoïcisme: Hoe ga jij om met je emoties?

  1. Avatar

    Dat staat ook in de bijbel vermeldt, lijkt op de Joodse regels. Ieder mens is goed geboren want je hebt een vrije wil en daar moet je voor kiezen, dus altijd positief denken. Ik ben gelovig en volg de regels van de God. Je hebt een vrije wil en kies voor het goede en niet voor negatieve dingen. Je kunt ook omzetten in positieve handelingen. Ik volg de regels van God wat vermeldt staat in de tenach dat bevalt me goed. Voor mij is er maar 1 dat is God en de zoon en de heilige geest, zonder zijn gave ben je nergens vind ik. Zonder zijn kracht en kennis en inzicht en genade ben je nergens, kortom kan je niet functioneren want anders word je inbeslag genomen door deze wereld. En dat vind ik fake en maak het beste van en weet het verschil wat goed en kwaad is, dankzij God kennis en inzicht en genade, blijf ik overeind. Ben ik intelligenter geworden en stabieler, dus voor mij is er maar 1 dat is Elohim/ Adonai/Abba/ JAHWEH de God van onze voorvaderen. De God/ de Here die over ons allemaal gaat zowel de christelijke en goddeloze. Amen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Don`t copy text!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang gratis een mystiek e-boek

Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief. Dan blijf je niet alleen gemakkelijk op de hoogte van interessante artikelen, nieuwe cursussen en leuke acties, maar ontvang je ook tijdelijk het exclusieve mystieke ebook 'De Tempel der Mensheid'.