Artikelen

Praktisch Stoïcisme: Kritiek op anderen of jezelf

Hier is een stoïcijns inzicht waarmee je in je dagelijkse leven een week lang kunt oefenen. Onder de oefening kun je jouw ervaringen met het in de praktijk brengen van de stoïcijnse wijsheid met anderen delen.

Wij kijken uit naar het delen van mooie inzichten waarmee we elkaar verrijken en aanmoedigen.

Waarom Praktisch Stoïcisme?

De stoïcijnse Keizer Marcus Aurelius schreef:

“Praat niet over wat een goed mens is, maar wees er een.”

Zijn mede-stoïcijn Epictetus schreef in zijn Encheiridion (52) hetzelfde, maar hij gebruikte iets meer woorden:

“Het eerste en meest noodzakelijke punt in de filosofie is het toepassen van de principes zoals: ‘Lieg niet’; het tweede punt is de bewijsvoering waarom wij niet moeten liegen. Maar wij verspillen onze tijd aan de vraagstelling en al onze kracht is daarmee gemoeid. Maar het eerste punt verwaarlozen wij volledig. Dus liegen wij, maar staan aan de andere kant direct klaar om te bewijzen waarom wij niet moeten liegen.”

Praktische oefening: Kritiek op anderen of jezelf

Ga deze week oefenen met het volgende inzicht van de Filosoof-Keizer Marcus Aurelius. Hij schrijft in zijn Meditaties (II:8):

“Degene die de aandacht niet richt op wat zich afspeelt in de ziel van een ander, is niet ongelukkig; maar zij die de roerselen in hun eigen ziel niet nauwlettend volgen, moeten wel ongelukkig zijn.”

We zijn veel te bezorgd over wat andere mensen denken, zeggen en doen. Je hebt amper genoeg tijd en energie om je te concentreren op wat jij doet en hoe jij je deugdzaam kunt gedragen.

Maak eerst je eigen huis schoon voordat je de rommel in een ander zijn of haar huis bekritiseert.

Dus deze week, wanneer je jezelf betrapt dat je je zorgen maakt over, of kritiek hebt op, wat iemand anders doet/denkt/ zegt, herinner jezelf er dan aan dat dit buiten jouw controle is, en dus ook geen zorg voor jou is. Gebruik in plaats daarvan de geestelijke ‘rekenkracht’ en energie om bij jezelf naar binnen te kijken en zoek iets dat je beter zou kunnen doen, hier en nu.

Wij lezen graag voorbeelden van de praktische invulling van dit inzicht, dus deel je ervaringen en wat je hebt geleerd hieronder.

Handig om bij deze oefening te gebruiken

3 reacties op “Praktisch Stoïcisme: Kritiek op anderen of jezelf

 1. Avatar

  Als ik me zorgen maak of ik heb kritiek op iemand wat hij zegt of hoe hij doet, is dat niet voor niets.
  Het is me al te simpel om dat af te doen met : het is buiten mijn controle, dus ook geen zorg voor mij……..[zoals hierboven als tip gegeven wordt]
  Op het moment dat ik me verbonden heb met iemand die zegt en dingen doet die ik niet gepast vind…….wat moet ik dan? Mij terug trekken? Er niets van aan trekken omdat ik weet dat hij nooit zal veranderen? Ik kan m’n ongenoegen uiten maar dat helpt niet, dat is al vaker geprobeerd.
  Maar ik wil zo graag blijven omdat ik zoveel leer en ik de mensen graag mag eromheen.
  Ik kijk elke dag bij mezelf naar binnen om te kijken wat ik beter kan doen. Ik ken bepaalde negatieve karaktereigenschappen van mezelf en ben me daar bewust van en probeer ze onder controle te krijgen. Meestal gaat dat goed maar natuurlijk niet altijd.
  Maar wat moet ik dan met m’n kritiek op sommige mensen die iets doen waar ik op tegen ben?
  Loslaten en ze hun gang laten gaan?
  Uitleggen waarom ik denk dat het niet goed is?
  Afstand nemen en er weg van gaan?
  Voor mij is het echt moeilijk om hier een weg in te vinden.
  Ik heb de neiging om hiervan weg te lopen maar de positieve dingen houden me daar.
  Moet ik denken: “Ieder heeft z’n eigen weg te gaan, dus hij ook.”
  Dus heb geduld met hem….?
  Juist omdat ik niet mag oordelen en niet met anderen hierover wil praten[…voelt erg als roddelen en dat wil ik niet] blijft de twijfel bestaan over hoe juist te handelen.
  Maak eerst je eigen huis schoon……tja, ….dan houdt natuurlijk alles op want niemand is perfect en zal het ook nooit worden in dit leven.
  Dus…zeg en denk en oordeel maar niet over de ander, hoe vervelende opmerkingen diegene ook maakt. Dat is zijn ding. Is dat zo?
  Mmmmmm………twijfel blijft.

 2. De Mystieke School

  Hoi Maria,
  De stoïcijnen zeggen gelukkig niet dat je helemaal geen kritiek mag hebben. Ze zeggen wel dat je jouw geluk niet moet laten afhangen van externe factoren, bijvoorbeeld of de persoon wel of niet iets doet met je kritiek.

  De metafoor van de boogschutter wordt in het stoïcisme gebruikt om aan te tonen wat in onze macht ligt. Misschien helpt deze je om je gedachten over het uiten van kritiek beter te vormen:

  https://mystiekeschool.nl/levenskunst/de-stoicijnse-metafoor-van-de-boogschutter/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Don`t copy text!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang gratis een mystiek e-boek

Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief. Dan blijf je niet alleen gemakkelijk op de hoogte van interessante artikelen, nieuwe cursussen en leuke acties, maar ontvang je ook tijdelijk het exclusieve mystieke ebook 'De Tempel der Mensheid'.