Artikelen

4 Stoïcijnse oefeningen die je mentaal sterker maken – Oefening 3

Bekijk het van boven

Wanneer dingen verkeerd gaan en je niets liever wil dan opgeven, wisten de oude stoïcijnen wat je nodig had; perspectief.

De wereld is groot. Jouw leven is kort. Wanneer dingen misgaan in je leven dan vergeet je dit wel eens. Je kan alleen nog over de slechte dingen denken. Hoe onbetekenend deze misschien ook zijn. Doe daarom een stap terug. Bekijk het grote plaatje.

Dit schrijft Marcus Aurelius:

“Veel van de angsten die je lastigvallen zijn overbodig: doordat het creaties zijn van je eigen fantasie, kun je zich van hen ontdoen en je gedachten verleggen naar andere werelden, het hele universum, en de onbegrensde traktaten van de eeuwigheid overdenken.”

Stoïcijnen vinden het leuk om dingen van boven te bekijken. Misschien trokken daarom zoveel van hen de bergen in. Zie jezelf eens vanuit de lucht. Zie hoe klein je bent in vergelijking met de straat, de wijk, de stad, de provincie, het land en de planeet. En hoe klein is de planeet vergeleken met de rest van het heelal?

Dit betekent niet dat je onbelangrijk bent. Maar je laat je meeslepen in jouw mening over gebeurtenissen en je denkt dat ze onder jouw controle zijn. Echter, jouw problemen zijn maar klein. Net zoals jij klein bent in vergelijking met de kosmos, zo zijn jouw problemen klein in vergelijking met het grotere geheel.

Goed, iets ging mis. Iets gaat wel vaker mis. En nooit was dit het einde van de wereld. Ondanks dat het al die keren zo voelde. Niets in de wereld is zo belangrijk als dat jij denkt dat het is wanneer je erover nadenkt. Bekijk dingen dus vanuit een hoger perspectief en dan valt het allemaal wel mee.

 

Maar hoe blijf je weerbaar en geïnspireerd wanneer alles tegenzit?

Ga door naar de laatste oefening: oefening 4

 

Reageer op dit bericht

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Don`t copy text!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang gratis een mystiek e-boek

Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief. Dan blijf je niet alleen gemakkelijk op de hoogte van interessante artikelen, nieuwe cursussen en leuke acties, maar ontvang je ook tijdelijk het exclusieve mystieke ebook 'De Tempel der Mensheid'.
%d bloggers liken dit: