cursus Hermetische wijsheid, de drie-eenheid

Home Forums Forum Toegepaste Hermetiek cursus Hermetische wijsheid, de drie-eenheid

Dit onderwerp bevat 0 reacties, heeft 1 stem, en is het laatst gewijzigd door  Rene de Quastenit 3 maanden, 1 week geleden.

 • Auteur
  Berichten
 • #11608

  Momenteel ben ik bezig met de cursus Hermetische wijsheid en in de eerste les of week kom ik de volgende tekst tegen,

  I. God, kosmos en mens

  1. God: een geestelijke wereld
  De kosmos: een waarneembare wereld
  De mens: een vergankelijke wereld.
  God: een onbeweeglijke wereld
  De hemel: een beweeglijke wereld
  De mens: een rationele wereld
  Er zijn dus drie werelden.
  De onbeweeglijke wereld is God en de rationele wereld is de mens, want beide grootheden zijn één: God en de mens naar zijn ideële vorm.

  2. Er zijn derhalve in het geheel drie werelden:
  twee grootheden vormen de waarneembare wereld en één de geestelijke.
  Een is er naar de ideële vorm en de derde is naar de volheid.
  Al het veelvoudige behoort tot de drie werelden.
  Twee van die werelden zijn zichtbaar: de waarneembare en de mens, de vergankelijke wereld. En de geestelijke wereld is deze God: hij is niet zichtbaar, maar duidelijk waarneembaar in de zichtbare dingen.
  —————-
  Hier wil ik graag op reageren aangezien ik denk dat er aanvullende informatie is op bovenstaande tekst. Er zijn drie werelden waarvan er twee duidelijk zijn; de geziene en ongezien wereld, de geest en de stof, de eenheid en de dualiteit.

  De ene wereld kan niet bestaan zonder de andere wereld maar kan zich ook niet vertonen aan de ander aangezien beiden in essentie onverenigbaar zijn. De eenheid kan zich niet laten zien als een dualiteit omdat de eenheid dan niet meer bestaat, als het onzichtbare zichtbaar wordt is het niet meer onzichtbaar. Toch zijn beide werelden hetzelfde want stof is geest op het laagste gebied en geest is stof op het hoogste gebied.

  De derde wereld die zich hierin aandient is niet van stof en niet van geest alhoewel het natuurlijk niet mogelijk is beiden niet te zijn. De brug tussen de geestelijke en stoffelijke wereld is de ziel of bewustzijn en deze kracht maakt dat er leven is. Dit kan dan ook de kosmos of de hemel genoemd worden zoals in bovenstaande tekst.

  De drie werelden zullen uiteindelijk met elkaar verenigd worden en dat is het moment dat de mens zal worden als God en zijn rechtmatige plaats inneemt in het universum. Nu is de mens verenigd met de stof, ziet dus zichzelf als stof en denkt dat geest iets anders is waar hij naar toe kan werken. Door middels zijn bewustzijn de ziel te gaan leren kennen, dus de derde wereld inschakelen die hem op de brug tussen beide werelden brengt, gaat de mens ervaren dat hij alles al is en dat er geen verschil is in beide werelden maar dat hij door de derde de eerste twee kan verenigen.

  Zo spreekt de bijbel ook over de drie-eenheid, de vader de zoon en de geest, niet de vader de moeder en het kind. De vader als geest heeft zichzelf als zoon in de stoffelijke wereld neergezet en zal zich hierdoor bewust worden middels de geest of ziel. De drie-eenheid wordt overal teruggevonden en gaat dan ook altijd over de drie werelden die met elkaar in verbinding staan en juist de ziel of het bewustzijn maakt dat er leven is, dat er weerstand is, dat er groei is en dat de mens zich uiteindelijk zal opheffen tot zijn Godsvonk of Alziel.

  Groeten,

  Rene

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.